Se alle Tour de France 2021 etaperne
Der er lagt op til endnu en sommer med drama på de franske landeveje, når Tour de France 2021 skydes i gang. Der venter som altid 21 etaper, hvorpå verdens bedste cykelryttere skal dyste.
Vi har taget et kig på alle 21 Tour-etaper, så du kan få det fulde overblik over, hvornår de store øjeblikke formentlig kommer til at finde sted. Vi kommer også med vores bud på, hvem der kan løbe med sejren på de forskellige Tour-etaper.
1. etape: Brest – Landerneau, 197,8 km – 26. juni
Igen i år venter der en hård 1. etape. Der venter nemlig intet mindre en seks mindre kategoriserede stigninger. Målet ligger tilmed på kategori 3-stigningen Cote de la Fosse aus Loups, som er tre kilometer lang og stiger med 5,7 i snit.
Udbruddet ventes ikke at have de store chancer for at holde hjem Der skal dog nok være kamp om at komme afsted, da mange naturligvis gerne vil i bjergtrøjen. Det vil især være de fransk hold, som gerne vil udover stepperne.
Dagens favoritter: Udbruddet vil dog med store sandsynlighed blive hentet, og det mest tænkelige er, at et reduceret felt skal spurte om sejren. Her vil gode bud være folk som Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Sonny Colbrelli, Alex Aranburu og naturligvis danske Magnus Cort.
2. etape: Perros-Guirec – Mur-de-Bretagne Guerlédan, 183,5 km – 27. juni
Denne etape minder meget om gårsdagens. Det er dog værd at bemærke, at den indeholder en markant hårdere stigning i form af Mur-de-Bretagne, som skal forceres to gange og er dagens målstigning.
Mur-de-Bretagne stiger med næsten syv procent over to kilometer og vil skabe stor udskilning. Sidst Tour var forbi var i 2018, hvor Dan Martin vandt foran Pierre Latour. Derefter fulgte en gruppe på 14 ryttere, mens folk som Chris Froome, Rigoberto Urán og Romain Bardet tabte tid.
Dagens favoritter: Det kan tænkes, at flere af favoritterne til 1. etape også kan være med her – først og fremmest Julian Alaphilippe. Gode afsluttere blandt klassementsrytterne er folk som Tadej Pogacar, Primoz Roglic og Geraint Thomas.
3. etape: Lorient – Pontivy, 182,9 km – 28. juni
Efter to dage med hårde afsltninger bør dette blive første chance for løbets sprintere. Det går stadig op og ned det meste af dagen. Det er dog ikke stigninger, som bør skabe de store problemer for flertallet af de hurtige folk.
Dagens favoritter: Der er som altid et stærkt sprinterfelt til start i Touren. Favoritten må dog være Caleb Ewan, som indtil nu har været sæsonens mest stabile sprinter i de store løb. Folk som Colbrelli, Mark Cavendish, Arnaud Démare og Peter Sagan vil naturligvis også være med fremme.
Derudover bliver det interessant at se, om Alpecin-Fenix vælger at køre for van der Poel eller Tim Merlier. Vores bud er, at de kører for Merlier på de fladere etaper.
4. etape: Redon – Fougères, 150,4 km – 29. juni
Dette er en åbenlys sprinteretape. Der er ingen kategoriserede stigninger, og etapen er kun lige over 150 kilometer. Dermed bliver det ikke nogen stor opgave for sprinterholdene at kontrollere dagens udbrud. De vil formentlig lade tre til fire mand komme afsted og så hente dem med omkring 20 kilometer til mål.
Dagens favoritter: Hvis der var sprintere, som havde problemer med at sidde med i gårsdagens kuperede landskab, så får de ikke det problem i dag. Det bliver med andre ord et stort slag mellem sprinterne.
5. etape: Changé – Laval, 27,2 km – 30. juni
Sidste lå løbets første og eneste enkeltstart på 20. etape. På Tour de France 2021-ruten er der dog to enkeltstarter. Den første af disse er 27,2 kilometer lang og overvejede flad.
Med hensyn til klassementet bliver det en dag, hvor det for mange kommer til at handle om at begrænse skaderne. Der er dog også folk som Primoz Roglic, Geraint Thomas og Tadej Pogacar, som alle er ganske gode i denne disciplin.
Dagens favoritter: Der er en del enkeltstartspecialister til start. Blandt disse er Stefan Küng, Stefan Bissegger, Victor Campenaerts. En mand som Wout van Aert bliver også interessant at følge. Vi har også et par gode danske bud på en topplacering i form af Kasper Asgreen, Mikkel Bjerg og Søren Kragh.
6. etape: Tours – Châteauroux, 160,6 km – 1. juli
Efter enkeltstarten er det tid til endnu en dag for sprinterne. Der er kun en enkelt kategoriseret stigning i form af en kategori 4-stigning midt på etapen. Det er altså ikke noget, som bør skabe de store problemer for sprinterne. Etapens længde gør den også overskuelig at kontrollere.
Dagens favoritter: Det bliver endnu engang folk som Ewan, Cavendish, Merlier, Démare og Cees Bol, som der skal holdes øje med i dag.
7. etape: Vierzon – Le Creusot, 249,1 km – 2. juli
Løbets 7. etape venter den længste på Tour de France-ruten anno 2021. Den byder nemlig på næsten 250 kilometer. På de første 150 er der ikke det store at skrive hjem om.
Derefter venter der dog fem stigninger, hvoraf en er kategori 2-stigningen Signal d’Uchon. Den er voldsomt hård på de sidste ca. halvanden kilometer. Her kommer vi nemlig helt op på 18 procent i gennemsnit. Det er med andre ord et godt sted at sætte et angreb ind. Fra toppen er der 18,1 kilometer til mål.
Dagens favoritter: Etapens længde gør, at det meget vel kan være en god dag for et udbrud. Meget kommer dog an på, hvem der har den gule trøje. Hvis det er et hold, som agter at forsvare denne, vil de naturligvis kun lade folk, som er langt efter i klassementet komme afsted. Hold som Ineos Grenadiers, UAE-Team Emirates og Jumbo-Visma vil dog formentlig ikke havde det store imod at lade et mindre hold overtage trøjen.
Det kan være en god dag for folk som Omar Fraile, Benoit Cosnefroy, Michael Valgren eller Tiesj Benoot. Etapen ligger også godt til Alaphilippe, mens hvis han ligger til i klassementet, får han ikke lov til at gå med i udbruddet. Han kan naturligvis også tænkes at angribe fra feltet, hvis der skulle være en gul trøje i sigte.
8. etape: Oyonnax – Le Grand-Bornand, 150,9 km – 3. juli
Så er det tid til den første Alpeetape på Tour de France 2021-ruten. Dermed er det også for første gang tid til bjerge – og der er hele tre af dem, som alle er kategori 1. Det er Cote de Mont-Saxonnex, Col de Romme og Col de la Colombière, inden der er mål i Le Grand-Bornand.
De store udfordringer starter først efter 93 kilometer. Derfor bør det ikke blive vanskeligt at kontrollere et udbrud. Det er desuden værd at bemærke, at der er bonussekunder på toppen Colombière.
Dagens favoritter: Vi mener, at der bør være gode muligheder for, at vi får en spurt at se mellem løbets favoritter. Det vil sige folk som Roglic og Pogacar og Michael Woods, som alle er ganske hurtige.
9. etape: Cluses – Tignes, 144,9 km – 4. juli
Det er sidste dag inden løbets første hviledag. Inden da venter dog endnu en hård etape i Alperne. Den byder blandt andet på løbets første stigninger, som er udenfor kategori i form af Col du Pré.
Der er mål på toppen af Tignes, som er intet mindre end 21 kilometer lang. Der er meget få stejle stykker, men længden krydret med de mange højdemeter skal nok levere godt cykelløb blandt favoritterne.
Dagens favoritter: Dette kunne endnu engang godt ligne en dag, hvor favoritterne skal køre om sejren. Sker det har vi et godt øje til Movistar Teams Miguel Ángel López, der som colombianer bør have det glimrende i disse højder. Det samme gælder naturligvis Ineos’ Richard Carapaz, som de kan vælge at spille ud for at presse Roglic og Pogacar.
Vinderen kan naturligvis også være en bjergrytter, som har tabt tilpas meget tid til, at de kan “få lov” til at køre væk. Det kunne eksempelvis være ryttere som Jakob Fuglsang og Vincenzo Nibali, som begge har OL som et stort mål og derfor ikke ventes at køre klassement i Touren.
10. etape: Albertville – Valence, 190,7 km – 6. juli
På første dag efter Tourens første hviledag bør der vente endnu en dag for sprinterne. Der er nemlig ikke de store udfordringer, så hvis de kan blive endnu i jagten på dagens udbrud, bør dette ikke have de store chancer for at holde hjem.
Dagens favoritter: Det er med andre ord igen sprinterne, som vi skal holde øje med. Det bliver interessant at se, hvordan de er kommet gennem bjergene. Hvis folk som Cavendish eller Merlier er mærkede, kan deres respektive hold vælge at sadle om og i stedet satse på henholdsvis Davide Ballerini og Mathieu van der Poel.
11. etape: Sorgues – Malaucène, 198,9 km – 7. juli
Så er det tid til endnu en dag i bjergene. Denne gang venter hele to passager af legendariske Mont Ventoux. Det bliver formentlig først på den sidste af disse, at vi får angreb at se, da denne er klart hårdere end første passage.
Sidste tur opad Ventoux er på 15,7 kilometer med en gennemsnitlig stigningsprocent på 8,8 procent. De sidste to kilometer byder på mellem 9 og 9,5 procent, så det er et godt sted at angribe inden den 22 kilometer lange nedkørsel mod målet i Malaucène.
Dagens favoritter: Dette kunne efter vores mening meget vel blive en god etape for et udbrud. Det er godt nyt for ryttere som Warren Barguil, Ion Izagirre, Xandro Meurisse eller Guillaume Martin.
12. etape: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Nîmes, 159,4 km – 8. juli
Efter den hårde dag på Ventoux belønnes sprinterne med endnu en etape for dem. De vil som altid gøre deres for at sikre, at der ikke kommer mere end tre eller fire mand afsted, som de kan kontrollere og hente inden Nîmes.
Dagens favoritter: Det er de sædvanlige navne, som vi skal have fat i, når det kommer til 12. etape. Vi anbefaler, at man holder øje med, hvem der lader til at være kommet problemfrit gennem gårsdagens hårde etape.
13. etape: Nîmes – Carcassone, 219,9 km – 9. juli
Denne etape kan blive lidt af hvert. Ruten er tilpas let til, at de fleste sprintere kan være med. Det kommer dog fuldstændigt an på, om der er et hold, som vil bruge kræfter på at kontrollere denne lange etape.
Derfor kan det godt ende med at blive en etape, hvor et udbrud kan holde hjem. Det kan dog som nævnt også blive endnu en dag for sprinterne.
Dagens favoritter: Hvis det ender i en massespurt, er det the usual suspects. Fra et udbrud kunne det være en god dag for folk som Magnus Cort, Jasper Stuyven, Mathieu van der Poel eller Søren Kragh.
14. etape: Carcassone – Quillan, 183,7 km – 10. juli
Hvis gårsdagen etape ikke blev en dag for udbryderne, så bliver dette. Der venter nemlig en hård dag med hele tre kategori 2-stigninger. Dermed er det for hårdt til sprinterne og formentlig for let til, at noget klassmenetshold vil forsøge noget.
Der venter desuden en hård dag i Pyrenæerne i morgen, så favoritterne skal bare spare så mange kræfter som muligt i dag, hvilket gør chancerne for et udbrud ekstra gode.
Dagens favoritter: Dette er formentlig en dag, som ryttertyper som Michael Valgren har sat et stort kryds ved. Det passer nemlig godt for ryttere, der normalt er stærke i de kuperede klassikere. Det kan også være en god dag for folk som Alexey Lutsenko, Dylan Teuns, Benoît Cosnefroy eller Tiesj Benoot.
15. etape: Céret – Andorre-la-Vieille, 191,3 km – 11. juli
Så rammer Touren Pyrenæerne. Der venter en dag i højderne, hvor vi rammer andorranske Port d’Envalira, som med sine 2408 meter er Tourens højeste punkt.
Den efterfølges af en lang nedkørsel mod dagens sidste stigning – Col de Beixalis. Den er hårdest på de første tre kilometer, så hvis man vil gøre forskellen, er det her, at man skal slå til inden. nedkørslen mod mål.
Dagens favoritter: Dette kan blive en god dag for stærke bjergryttere som Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali, Julian Alaphilippe og Guillaume Martin som alle ventes ikke at køre klassement.
16. etape: Pas de la Case – Saint-Gaudens, 169 km – 13. juli
Tourens 16. etape bliver også den første i løbets tredje og sidste uge. Det bliver endnu en oplagt etape for et udbrud. Der venter et par hårde stigninger, men toppen af den sidste af disse kommer med omkring 33 kilometer til mål. Dermed vil klassementrytterne næppe forsøge det store.
Dagens favoritter: Dette er en god dag for folk, som kører godt opad og samtidig besidder en god spurt. Her tænker vi på Omar Fraile, Simon Clarke, Patrick Konrad, Julian Alaphilippe, Valentin Madouas og Dan Martin.
17. etape: Muret – Saint-Lary-Soulan, 178,4 km – 14. juli
Det er blevet tid til løbet næstsidste bjergetape. Derfor er det også ved at være sidste udkald, hvis man skal tage tid inden enkeltstarten. De første 115 kilometer er flade, men derefter venter tre hårde bjerge.
Det sidste af disse er Col du Portet, som er 16 kilometer langt med en gennemsnitlig stigningsprocent på 8,7. Den er hårdest på de første fire kilometer og de sidste fem.
Dagens favoritter: De mange flade kilometer gør, at dette meget vel kan blive en dag, hvor favoritterne kommer til at kæmpe om sejren. Dermed er folk som Pogacar, Roglic og López alle gode bud. Vi har også et godt øje til den lille franskmand David Gaudu, som har gjort det godt i denne sæson og uden tvivl gerne vil vise sig frem den 14. juli på Bastilledagen.
18. etape: Pau – Luz Ardiden, 129,7km – 15. juli
Hvis man ikke har den store tiltro til sin enkeltstart, er det på denne etape, at man har sidste chance for at tage tid. Der venter en kort men voldsom etape med to stigninger udenfor kategori. Den første af disse er legendariske Col du Tourmalet.
Derefter får vi et gensyn med Luz Ardiden. Mange husker nok bjerget for Lance Armstrongs styrt og efterfølgende etapesejr på 15. etape tilbage i 2003.
Dagens favoritter: Vi regner endnu engang med, at det bliver favoritterne, som kommer til at køre om sejren. Hvis Ineos ikke har den gule trøje, kan vi håbe, at de lancerer et storstilet angreb med deres stærke hold.
Et hold som Movistar vil formentlig også skulle angribe, da deres mand, López, bestemt ikke er blandt de bedste på enkeltstarten.
19. etape: Mourenx – Libourne, 207 – 16. juli
Efter de mange hårde dage i bjergene for sprinterne en mulighed for at teste benene inden Paris. Det kan dog også være, at mange hårde dage i bjergene samt denne etapes længde gør, at udbruddet ender med at holde hjem.
Dagens favoritter: Vi regner dog med, at sprinterne ikke lader denne mulighed for en etapesejr gå deres næse forbi. Vi anser folk som Caleb Ewan, Mads Pedersen og Sonny Colbrelli for at være gode bud på en etapesejr.
20. etape: Libourne – Saint-Èmilion, 30,8 – 17. juli
Tour de France 2021 bliver reelt afgjort på denne 30,8 kilometer lange flade enkeltstart. Sidste så vi Roglic tabe omkring to minutter og den gule trøje til Pogacar på næstsidste etapes enkeltstart. Vi kan naturligvis kun håbe på et lignende drama i år.
Dagens favoritter: Roglic, Thomas og Pogacar må alle ventes at køre gode enkeltstarter. Folk som Küng, Campenaerts, Asgreen, Bissegger og Van Aert er alle gode bud på en etapesejr i dag.
21. etape: Chatou – Paris Champs-Élysées, 108,4 – 18. juli
Sidste etape af Tour de France bliver som altid en festdag. Det bliver dog alvor, når feltet rammer Paris’ gader, hvor der bliver kørt væddeløb for alle pengene, som vi kender det.
Dagens favoritter: Sidste år kørte Mads Pedersen en fremragende spurt på Champs-Élysées, og kun Sam Bennett kunne slå ham. Vi har tre tidligere vindere af denne etape til start i form af Caleb Ewan, André Greipel og Mark Cavendish. Af disse er Ewan det bedste bud på en etapevinder.
Kommentarer