Tour de France 2022 – Optakt til den danske Tour-fest
Tour de France 2022 er den 109. udgave af verdens største cykelløb. I år er der tal om en særligt stor udgave set med danske øjne. Løbet starter nemlig for første gang nogensinde i Danmark. Derudover er en favoritterne naturligvis også dansk. Vi ser på, om Jonas Vingegaard kan vippe Tadej Pogacar af pinden i løbet af de tre uger.
Læs mere om Tour de France på TV
Tour de France 2022-ruten
I år har Tour-arrangørerne fået skruet en meget alsidig rute sammen. Der er med andre ord lidt for alle ryttertyper. Vi gennemgår her vores bud på vigtigste etaper.
1. etape: København – København, 1. juli
Tour de France 2022-ruten starter med en kort enkeltstart rundt i Københavns gader. Starten går op mod Dronning Louises Bro. Herfra skal rytterne forbi blandt andet Parken, Den Lille Havfrue og Amalienborg – inden der er mål ved Rådhuspladsen.
Det er naturligvis en etape, hvor samtlige løbets danskere vil give den fuld gas. De bedste bud på en dansk gul trøje må ventes at være Søren Kragh, Jonas Vingegaard, Mads Pedersen eller Kasper Asgreen. De helt store favoritter er dog Filippo Ganna og Wout van Aert.
2. etape: Roskilde – Nyborg, 2. juli
Et af Tour-organisationens helt store ønsker var, at løbet skulle over Storebæltsbroen. Det ønsker har Christian Prudhomme fået opfyldt.
Det giver en etape, hvor vi mod afslutningen kan opleve stor nervøsitet. Det skyldes at der på broen er risiko for stærk sidevind. Det kan som bekendt skabe store splittelser. Dermed kan det ende med, at et reduceret felt skal spurte om sejren i Nyborg.
3. etape: Vejle – Sønderborg, 3. juli
Den sidste dag i Danmark byder på endnu en etape for sprinterne. Hvis det skulle have været anderledes, skulle målet og ikke starten have været placeret i Vejle.
Derfor kan man glæde sig til at se verdens bedste sprintere dyste om en etapesejr i Sønderborg, inden løbet vender snuden hjem mod Frankrig.
5. etape: Lille – Arenberg Porte du Hainaut, 6. juli
Det er altid interessant, når der er brosten i Tour de France. Pavéerne er ikke helt så svære som i Paris-Roubaix, men det er alligevel en etape, som vil skabe stress i feltet.
Vi har ofte set på denne type etaper, at stykkerne inden pavéerne kan være farligere end selve brostenene. Det skyldes, at der ofte er voldsom positionskamp netop der. Dette er naturligvis en god etape for folk som Mads Pedersen, Kasper Asgreen, Mathieu van der Poel og Fabio Jakobsen.
7. etape: Tomblaine – La Super Planche des Belles Filles, 8. juli
Så er det tid til den første bjergetape i Tour de France 2022. Det er med mål på den velkendte La Planche des Belles Filles.
De fleste mindes nok, da Touren sidst var her i 2020, hvor Tadej Pogacar flåede førertrøjen af Primoz Roglic på løbet enkeltstart. I år skal Roglic sammen med Jonas Vingegaard se, om de kan ryste Pogacar på La Planche des Belles Filles.
11. etape: Albertville – Col du Granon Serre Chevalier, 13. juli
Dette er den første af to store dage i Alperne. Der venter fire kategoriserede stigninger, hvoraf de to er udenfor kategori. Den første af dem er velkendte Col du Galibier, som kommer i forlængelse af Col du Télégraphe.
Til slut venter den benhårde Col du Granon, som gør comeback efter 36 år. Det er en led stigning på 11,3 kilometer med 9,2 i snit. Den er hårdest midt på, hvor de konsekvent ligger på over ti procent.
12. etape: Briançon – Alpe d’Huez, 14. juli
Dette er den anden af to store dage i Alperne. Rytterne varmer op med endnu en tur op ad Col du Galibier – denne gang fra den lettere side. Derefter går det løs på Col de la Croix de Fer.
Denne del af etapen er identisk med 7. etape af dette års Critérium du Dauphiné. Her sejrede Carlos Verona fra udbruddet, mens Roglic var bedst blandt favoritterne foran Jonas Vingegaard.
I Touren venter dog en ekstra udfordring i form af løbets mest ikoniske bjerg – Alpe d’Huez. I år er det 70 år siden, at legendariske Fausto Coppi vandt den første etape til Alpe d’Huez.
Det er også Bastilledag, hvilket betyder, at franskmændene vil være ekstra opsatte på at komme i udbrud. Det er dog en etape, som alle de store gerne vil vinde, så udbruddets chancer er ikke alt for gode.
17. etape: Saint-Gaudens – Peyragudes, 20. juli
Efter et par hårde dage i Massif Central og første dag i Pyrenæerne er det tid til denne voldsomme bjergetape. Her står den på tre kategori 1-bjerge og en enkelt kategori 2.
Der venter dog endnu en hård dag i morgen, så det vil formentlig være på den sidste og sværeste stigning, at vi vil få de store angreb blandt favoritterne. Denne er som nævnt også svær. Det er især de sidste to til tre kilometer, hvor kommer til at gøre ondt.
18. etape: Lourdes – Hautacam, 21. juli
Så er det sidste udkald, hvis ikke man tror på sin enkeltstart. Der venter nemlig endnu en benhård dag i Pyrenæerne med en kategori 1 og to bjerge udenfor kategori. Her er tale om et par for danske cykelfans velkendte bjerge i form af Col d’Aubisque og Hautacam, hvor henholdsvis Michael Rasmussen og Bjarne Riis har vundet iført den gule trøje.
Etapens første ca. 60 kilometer er flade, men derefter går det løs med først Col d’Aubisque og derefter Col de Spandelles. Derefter er det tid til den store finale.
Det er værd at bemærke, at der ikke er de lange dalstykker mellem stigningerne, hvilket er en fordel for de angrebslystne favoritter. Det kan desuden blive en varm dag i det sydfranske, så det er med at få nok væske indenbords.
20. etape: Lacapelle-Marival – Rocamadour, 23. juli
Håbet er naturligvis, at den gule trøje stadig er i spil, når vi rammer denne efter moderne forhold lange enkeltstart. Topfavoritterne Pogacar, Roglic og Vingegaard kører alle fremragende enkeltstarter, så der lagt op til en spændende dag.
Derudover er der også specialister som Filippo Ganna, Wout van Aert og Kasper Asgreen, som er på jagt efter etapesejren. Dagen efter gælder det som altid paradeetapen i Paris.
Sæt dit Tour-hold hos Zweeler
Sidder man og har lyst til teste sin Tour-viden, så giver Zweeler en mulighen for dette med deres udvalg af sportsfantasy-spil.
Man finder to forskellige typer Tour-manager spil hos Zweeler. Det første af disse er “Tour de France (15+5).” Her er opgaven, at lave et hold bestående af 15 startere og fem udskiftere. Disse skal så score så mange point som muligt. Det sker ved at slutte i top 20 på løbets etaper.
Skulle man være så uheldig, at en af ens ryttere udgår, bliver han erstattet med den første af ens fem udskiftere. Udgår rytteren inden etapen, vil hans erstatning kunne score point allerede på den etape. Hvis rytteren udgår under etapen, kan hans erstatning først lave point på næste etape.
I Zweelers andet spil har man et virtuelt budget, for hvilket man skal købe ryttere for. Her fungerer det også således, at man har udskiftere, som kan tage udgåede rytteres plads på holdet. Dette spil ventes snart at åbne for tilmelding.
Det koster 74,39 kroner at deltage i Zweelers Tour de France (15+5)-spil. Her spiller kan sætte op til 50 hold. Der er i skrivende stund en samlet en præmiepulje på 185.000 kroner på højkant. Der vil både være præmier for det samlede klassement samt de individuelle etaper. Derudover er der også €500 euro til spillets dårligste hold.
Spillene har det til fælles, at to spillere eksempelvis slutter på førstepladsen med samme antal point, vil disse dele præmiesummen for første- og andenpladsen. Da vil den efterfølgende spiller vinde beløbet til tredjepladsen.
Favoritterne til Tour de France 2022
Vi har taget pulsen på de største favoritter til at løbe med den gule trøje i Tour de France 2022. Der er umiddelbart lagt op til endnu en kamp mellem den dobbelte vinder Tadej Pogacar og Jumbo-Visma-duoen Primoz Roglic og Jonas Vingegaard. Der er dog også et voldsomt stærkt Ineos-hold, som vil fortsætte deres offensive kørsel fra foråret.
Tadej Pogacar
Vi starter naturligvis med den blot 23-årige dobbelte Tour-vinder – Tadej Pogacar. Pogacar har igen i år haft en glimrende start på sæsonen med sejre i UAE Tour, Tirreno Adriatico og Strade Bianche.
Derudover har den unge slovener også vist sig flot frem i klassikerne. Han blev således nummer fem i Milano-Sanremo og nummer fire i Flandern Rundt. Det vidner om, at der ikke er meget, som han ikke kan på en cykel.
Det er i det hele taget svært at pege på egentlige svagheder, når det kommer til Pogacar. Tidligere har mange nævnt hans hold. UAE-Team Emirates har dog rustet op til denne sæson. Ind er kommer folk som George Bennett og Marc Soler, mens Brandon McNulty, Marc Hirschi, Rafal Majka og danske Mikkel Bjerg alle bliver vigtige hjælpere for Pogacar.
Pogacars hold mangler dog stadig en eller to ryttere, som kan sidde med ham til sidst, når der kun er seks-syv mand tilbage i bjergene. Det er der andre hold som har, hvilket de naturligvis vil forsøge at udnytte til at få Pogacar ud i tovene.
Tadej Pogacar har for andet år i træk fravalgt Dauphiné og Schweiz Rundt for i stedet at køre hjemlandet Slovenien Rundt.
Primoz Roglic & Jonas Vingegaard
Udover at de er holdkammerater, så har Primoz Roglic og Jonas Vingegaard det til fælles, at de begge er sluttet nummer to i Tour de France efter Tadej Pogacar.
Roglic tabte som bekendt løbet på enkeltstarten til La Planche des Belles Filles i 2020. Vingegaard pressede Pogacar i sidste års Tour, men slovenerens forspring var stort til, at han for alvor kunne trues.
Sidste styrtede Roglic voldsomt tidligt i løbet og var derfor aldrig en faktor, inden han udgik. Det bliver derfor interessant at se, hvordan han og Vingegaard har tænkt sig at udfordre Pogacar.
Til at hjælpe sig har de et uhyre stærkt Jumbo-Visma-hold. Dette ventes blandt andet at komme til at tælle Wout van Aert, Steven Kruijswijk, Sepp Kuss og Tiesj Benoot.
Alt hænger naturligvis af, at både Roglic og Vingegaard kommer uskadte gennem den første uge, hvor der ofte er særligt mange styrt.
Makkerparret Roglic & Vingegaard fik en glimrende optakt til Touren med en første- og andenplads i Dauphiné, hvor de med danskeren lidt foran kørte sammen over stregen på sidste etape.
Daniel Felipe Martínez
INEOS Grenadiers kommer vanen tro med et vanvittigt stærkt hold. De sidste par år har de dog måtte affinde sig med ikke have den store forhåndsfavorit på holdkortet.
Sidste år kørte Richard Carapaz en respektabel tredjeplads hjem. Når man har vundet Touren så ofte som INEOS har, så samler man dog ikke sekundære placeringer.
I år kunne deres bedste bud på en vinder meget vel hedde Daniel Felipe Martínez. Den 26-årige colombianer hjalp sidste sæson Egan Bernal til en Giro-sejr og blev selv nummer fem.
I år er Martínez blevet nummer tre i Paris-Nice, vundet Baskerlandet Rundt samt gjort det godt i Ardennerne. I skrivende stund pudser han Tour-formen af i Schweiz Rundt.
Martínez ligner plan A, men INEOS har også kort, som de kan spille. Her tænker vi på Adam Yates og vinderen af 2018 – Geraint Thomas. Hvis de alle tre rammer topformen, kan INEOS lave rav i den i bjergene.
Outsiderne
Der er naturligvis også andre profiler, som kan gøre sig gældende i kampen om den gule trøje. Det mest åbenlyse eksempel er Aleksandr Vlasov. Bora-hansgrohe kaptajnen har gang i en stor sæson, hvor højdepunktet er den samlede sejr i Baskerlandet Rundt.
Bora-hansgrohe vandt i denne sæson deres første Grand Tour, da Jai Hindley vandt Giro d’Italia. I Touren få de den udfordring, at de også skal køre for Sam Bennett i spurterne. Vlasov kan få hjælpe af ryttere som Maximilian Schachmann, Felix Großschartner og Patrick Konrad i bjergne.
Der er også sidste års nummer seks Enric Mas fra Movistar Team. Den 27-årige spanier har dog ikke haft nogen imponerende sæson. Han fik også en skidt optakt til Touren, da han måtte udgå af Dauphiné efter et slemt styrt.
En rytter, som til gengæld havde stor succes i Dauphiné, var Ben O’Connor. Den 26-årige australier blev sidste år på overraskende vis nummer fire Touren. Det skal dog nævnes, at han undervejs hentede en del minutter i et udbrud.
Han viste dog i Dauphiné, at man ikke skal afskrive ham. Her var han nemlig den eneste, som var i nærheden af at kunne følge Roglic og Vingegaard.
Det er 37 år siden, at vi sidst har haft en fransk vinder. Hvis der skal laves om på det i år, så ligner Romain Bardet det eneste nogenlunde realistiske bud. Han vandt Tour of the Alpes, inden han så stærk ud i Giroen, hvor han dog måtte udgå på grund af sygdom. Hvis Bardet kan genfinde formen fra foråret frem, så bør han være en kandidat til top fem.
Den grønne pointtrøje
Der er tvivl om, hvorvidt sidste års vinder af pointkonkurrencen, Mark Cavendish, stiller til start i år. Det skyldes, at Quick-Step også råder over Fabio Jakobsen, som har været denne sæsons bedste sprinter.
En ting, som taler til Cavendish’ fordel er, at han med bare én etapesejr kan slå Eddy Merckx’ rekord på 34 etapesejre, som briten sidste år tangerede. Desværre for ham ventes det dog at blive Fabio Jakobsen, som Michael Mørkøv skal køre spurter for i Tour de France 2022.
Dermed er Jakobsen også blandt favoritterne til at vinde pointkonkurrencen. Dette er dog den 25-årige hollænders første Tour de France. Derudover kan han også få det svært på nogle af de mere kuperede etaper.
Her kan den store favorit til den grønne trøje slå til. Her taler vi om Wout van Aert. Han har i år fået lov til at jagte pointtrøjen ved siden af sine pligter som hjælperytter for Roglic og Vingegaard. Det kan virke mystisk for nogen, men hvis man vil holde på en stjerne som van Aert, så må man give ham chancen for også at køre sin egen chance.
Van Aert er den store favorit, da han kan køre efter point i alle terræner. Selv på enkeltstarterne vil han lave godt med point.
En anden kandidat er vinderen fra 2020 – Sam Bennett. Ireren blev sidste år vraget af Quick-Step til fordel for Cavendish. Nu er han skiftet til Bora-hansgrohe, hvor det i skrivende stund dog blot er blevet til én sejr.
Alpecin-Deceuninck kommer med Jasper Philipsen og van der Poel. De kan dog meget vel ende med at dele etaperne mellem sig, hvilket gør det svært i forhold til pointtrøjen. Caleb Ewan og Dylan Groenewegen skal også nævnes.
Bjerg- og ungdomskonkurrencen
Det er altid svært at spå om bjergkonkurrencen, da mange forskellige ting spiller ind. De sidste to år er den blevet vundet af Tadej Pogacar uden, at den har været et specifikt mål for ham. Den kan dog også blive vundet af en god bjergrytter, som ikke kører klassemnet. Det gjorde Romain Bardet eksempelvis i 2019.
Hvis Bardet ikke kører klassement i år, så er han et godt bud igen. Der er også folk som David Gaudu, Giulio Ciccone, Julian Alaphilippe og Simon Yates.
Når det kommer til ungdomskonkurrencen, så er det umuligt at komme udenom, at Tadej Pogacar er tårnhøj favorit til igen at vinde den.
Tour de France 2022 på TV
Hver eneste etape af Tour de France sendes som altid på TV2 og Eurosport. Derudover vil man naturligvis også kunne livestreame etaperne på TV2 Play samt Discoverys streamingtjenester Discovery+ og Eurosport Player.
Kommentarer