Tourens Danskere
Danmark har vanen tro godt med ryttere med i dette års Tour de France. Jakob Fuglsang er desværre ikke med, men der skulle stadig være gode muligheder for dansk succes på de franske landeveje.
Vi præsenterer dig for de otte danske ryttere og kommer med vores bud på, hvad deres roller bliver, og hvad vi kan forvente os af dem i løbet af de næste tre ugers tid.
Mads Pedersen (Trek – Segafredo)
Den danske verdensmester i linjeløb er naturligvis udtaget til Touren. Det bliver 24-årige Mads Pedersens første Tour de France. Han har tidligere kørt to Giroer for Trek – Segafredo, som han har kørt for siden 2017.
I sin blot anden sæson på Trek – Segafredo blev Mads Pedersen nummer to i den store klassiker Flandern Rundt. Sidste år fik han sit helt store gennembrud, da han vandt VM i Yorkshire foran Matteo Trentin og Stefan Küng.
Mads Pedersen vil under Touren skulle hjælpe sin holdkaptajn Richie Porte. Der bør dog også komme etaper, hvor han sammen med belgierne Jasper Stuyven og Edward Theuns kan forsøge selv at vinde etaper.
Pedersen viste med sin imponerende sejr i massespurten på 2. etape af Polen Rundt, at formen er, hvor den skal være.
Niklas Eg (Trek – Segafredo)
Niklas Eg kører ligesom sin holdkammerat Mads Pedersen sit første Tour de France. Den 25-årige bjergrytter har tidligere kørt og gennemført både Vueltaen og Giroen en gang hver.
Niklas Egs rolle må ventes at blive mere låst end Mads Pedersens. Eg skal først og fremmest hjælpe Richie Porte og Bauke Mollema i bjergene. Det kan være, at han kan få lov til at gå i udbrud i bjergene, så han kan hjælpe sine kaptajner senere på etaperne.
Han er med andre ord ikke den mest indlysende mulighed for en etapesejr – med mindre, at han kommer afsted en dag, hvor feltet giver totalt slip på udbruddet. Skulle hans kaptajner fejle i klassementet, vil Egs rolle formentlig blive at hjælpe dem i jagten på etapesejre fremfor at jage egen succes.
Kasper Asgreen (Deceuninck Quick-Step)
Den nykårede danske mester i linjeløb er heldigvis også udtaget til Touren. Den gode nyhed er, at Quick-Step-holdet altid laver flotte mesterskabstrøjer, så Dannebrog skal nok blive synligt.
Asgreen kører sit andet Tour de France efter sidste års debut, hvor han imponerede stort. Her udførte Asgreen et stort stykke arbejde for Julian Alaphilippe, som længe førte løbet og holdets daværende sprinter Elia Viviani. Det til trods fik han også selv succes i form af en ottendeplads på løbets enkeltstart og en andenplads på 17. etape.
Asgreen viste under DM, at han er ved at være Tour-klar. Hans opgaver bliver igen først og fremmest at hjælpe sine holdkammerater. I år er holdets sprinter irske Sam Bennett, mens Julian Alaphilippe sikkert også skal bruge Asgreens kræfter.
Det dog slet ikke utænkeligt, at han igen i år vil få sine muligher for at gå i udbrud på et par af de mange etaper, som indbyder til dette.
Michael Mørkøv (Deceuninck Quick-Step)
Michael Mørkøv skal køre sit femte Tour de France. Langt de fleste etaper er blevet kørt i holdets tjeneste. Han har dog opnået personlig succes i Touren i form af seks dage i løbets bjergtrøje tilbage i 2012.
De sidste par sæsoner har Michael Mørkøv vist, at han er en de absolut bedste i feltet, når det kommer til at køre lead-out. Sidste år var man med til at hjælpe Eilia Viviani til en etapesejr.
I år er opgaven den samme, men denne gang er der Sam Bennett, som skal serviceres. Mørkøv vil kun få mulighed for at køre sin egen chance, hvis Bennett er ude af løbet. Danskeren har tidligere vundet en massespurt i en Grand Tour i 2013, da han vandt 6. etape af Vueltaen.
Søren Kragh Andersen(Team Sunweb)
Team Sunweb har på forunderlig vis valgt ikke at udtage deres australske stjerne Michael Matthews til en Tour, hvor flere af etaperne eller passer ham perfekt. Det er dog heldigvis godt nyt for Søren Kragh, som i Matthews’ fravær bør få frit spil i jagten på etapesejre.
Det er den 26-årige fynbos tredje Tour de France. For to år siden imponerede han stort med flere dage i den hvide trøje og en femteplads på løbets enkeltstart.
Kragh var flyvende fra starten af denne sæson, hvor han vandt en etape i Paris-Nice og sluttede på tiendepladsen i den samlede stilling. Han har brugt denne sommers løb på at køre sig i form til Touren. Hvis det lykkes, bør han få godt med muligheder på et Sunweb-hold, som ingen ambitioner har i klassementet.
Casper Pedersen (Team Sunweb)
Det kan godt være, at Sunweb ingen klassementsrytter har, men de har en sprinter med i form af hollandske Cees Bol. Til at servicere ham hollænderen udtaget Casper Pedersen.
Den 24-årige dansker blev udtaget kort før Touren, da Sunweb valgte at tage ham med fremfor tyske Jasha Sütterlin, som han ellers havde planlagt at tage med. Casper Pedersen fik Grand Tour-debut i sidste års Vuelta, som han gennemførte.
Nu skal han sammen med Nikias Arndt køre lead-out for Cees Bol, som Sunweb har valgt at satse på i Touren. Hvis Casper Pedersen kan være med til at skaffe Bol bare én etapesjer, har hans Tour allerede været en stor succes.
Michael Valgren (NTT Pro Cycling)
Michael Valgren er den af årets danske ryttere, som har flest Tour-udtagelser på cv’et. Dette bliver hans sjette Tourde France. Det er vel at mærke og det sjette i træk. Han har kørt to for Bjarne Riis’ Tinkoff-Saxo-hold, to for Astana og nu snart to for NTT Pro Cycling, som sidste år hed Dimension Data.
I år er Bjarne Riis som nævnt blevet chef på NTT Pro Cycling og dermed også genforenet med Valgren. Sidste år var Valgrens mission at vinde en etape, men det lykkedes aldrig for danskeren, hvis bedste etaperesultat var en 18. plads på 12. etape.
I år må han igen ventes at få chancer for at køre efter etapesejre. NTT Pro Cycling har den italienske sprinter Giacomo Nizzolo, som de kører for, men der kommer godt med etaper, hvor Valgren kan jagte personlig succes.
Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott)
Christopher Juul-Jensen skal i år køre sit tredje Tour de France for australske Mitchelton-Scott. Den irsk-fødte dansker er kendt som en af feltets absolut bedste hjælpere, og det bliver sandsynligvis også i den rolle, vi vil se ham i år.
Mitchelton-Scott har udtalt, at deres plan er at gå efter etapesejre. Til de formål har man udtaget folk som Adam Yates, Esteban Chaves, Luka Mezgec og Daryl Impey. Her bliver Christopher Juul-Jensens rolle at hjælpe disse eventuelt med at vinde fra et udbrud.
Juul-Jensen har dog også vist, at han selv formår at vinde på WorldTouren. I 2018 vandt han en imponerende etape sejr i Schweiz Rundt, da han på 4. etape kørte alene hjem. Hvis han sidder en dag og er fænomenalt godt kørende, kan han måske få lov til at køre sin egen chance.
Læs også vores stor guides til Touren og løbets favoritter.
Kommentarer