VM Cykling optakt DIMITAR DILKOFF AFP

VM Cykling 2024 Optakt: Favoritter & Det Danske Landshold

VM i Cykling 2024 er et af årets mest interessante og spændende endagsløb for cykelsportfans verden over. I år samles de bedste ryttere i Schweiz for at konkurrere om den eftertragtede verdensmesterskabstrøje med de kendetegnende regnbuefarver. 

Fra eliteryttere i landevejsløb til de hurtige enkeltstartsryttere, vil dette årlige verdensmesterskab endnu en gang byde på en kombination af teknisk dygtighed, fysisk udholdenhed og dramatiske hændelser. Denne 2024-udgave af løbet vil byde på en spændende rute med forskellige scenarier, der kan udspille sig, hvor mange ryttere kommer i topform, som gør dette års mesterskab en oplevelse, du ikke vil gå glip af. I denne artikel vil vi se nærmere på en VM i cykling 2024 forhåndsvisning, hvor vi vil dykke ned i vigtige informationer omkring løbet og dens favoritter, samt præsentere, hvordan det danske hold stiller op i år.    


Hvad er Nyt i 2024? 

VM i Cykling 2024 bringer flere spændende nye elementer til bordet, som kan få en større betydning for løbets udfald. 

Et af de mest fascinerende aspekter ved VM i cykling er den konstante forandring fra år til år. Med en rute, der ændrer sig hvert år, er det med til at skabe en uforudsigelighed og spænding, da ruten kan favorisere visse type ryttere det ene år og det næste år kan det favorisere nogle helt andre typer ryttere. Årets rute byder på en krævende udfordring med et terræn. der især favoriserer de ryttere, der normalt klarer sig godt i de hårdeste klassikere såsom Liége-Bastogne-Liége og Amstel Gold Race. Med næsten 4.500 højdemeter kan man godt forvente en episk dag fra start til slut, da rytterne bliver presset maksimalt med dette års rute. 


Ryttere at Holde Øje Med 

Dette års verdensmesterskab vil byde på et slag mellem de største ryttere, som man allerede har stiftet bekendtskab med, hvis man har fulgt med i blandt andet Tour de France i løbet af sommeren. Derudover vil man måske blive introduceret til nye talenter, der gerne vil spolere det for de mere etablerede stjerner i feltet. 

Her er nogle af de mest interessante ryttere man skal holde øje med: 

  • Tadej Pogačar (Slovenien) 

Den slovenske superstjerne Tadej Pogačar har allerede vundet adskillige Grand Tours og store klassikere. Han er kendt for sine evner til både at kunne være en fremragende bjergrytter samtidigt med at han har eksplosivitet, der gør ham til en af de bedste punchers, der stiller til start til VM i cykling 2024. Sloveneren har stadigvæk sin første VM-titel til gode, men med dette års rute, ligner han den rytter de andre skal slå for at have en chance om VM-titlen.

  • Remco Evenepoel (Belgien) 

Remco Evenepoel er allerede af sin unge alder en del af eliten for bedste ryttere i feltet. Han er både VM-mester og OL-mester i enkeltstart, men har ligeledes en evne til at accelerere på de mest krævende stigninger og udnytte sin store motor, som gør han også har potentialet til at blande sig i toppen af landevejsløbet.

  • Mathieu van der Poel (Belgien) 

Mathieu van der Poel er den forsvarende VM-mester fra 2023, efter hans imponerende sejr i Glasgow i Skotland sidste år. Hvor han med sin aggressive kørestil og lange soloangreb tog sejren for spids uden at hans konkurrenter havde et modsvar til ham. Han har bevist, at han klarer sig på de allerhårdeste endags etaper, og hvis han rammer dagen med endnu et soloangreb, er det ikke usandsynligt, at han kan forsvare sin titel i Schweiz. 

  • Marc Hirschi (Schweiz) 

Marc Hirschi er med sine alsidige færdigheder indenfor det kuperede terræn og med sin hjemmebanefordel, er han en rytter, man skal holde øje med til dette løb. Han blev nr. 3 til VM i 2020, hvor han viste sin aggressive kørestil samt en stærk finish, der kan blive afgørende til sidst i dette års løb, når hele den schweiziske nation støtter op om deres største medaljehåb.  


Detaljeret gennemgang af Ruten 

Starten på VM i landevejscykling finder sted i Winterthur og åbner med en rundstrækning, hvor rytterne vil støde på en lille stigning fra start af. Kort efter passere de startområdet igen, hvor de så vil støde på den første store udfordring i form af en intens stigning til Kyburg, der kun er 1,2 kilometer lang, men stiger i gennemsnit med hele 12%. 

Ruten fortsætter mod Illnau, Volketswil og Maur, før rytterne tager den 4,6 kilometer lange stigning op ad Binz, der stiger med 4,5% i gennemsnit. Derefter bydes der på en kort stigning, som bliver efterfulgt af en nedkørsel langs søerne i finalebyen Zurich. Når rytterne når til centrum af Zurich efter 90 kilometer i benene, skal de køre den samme rundstrækning af 7 gange, der byder på flere store udfordringer. 

For et mere detaljeret indblik i ruten og dens betydning så kan du læse meget mere her om VM Cykling rute.

Rytterne vil syv gange skulle igennem Zürichbergstrasse, der stiger kraftigt med 8,6% fra start af, og når en maksimal stigningsprocent på 15,9% nær toppen af stigningen. De to sidste stigninger på omgangen er Witkonerstrasse og Schmalzgruebstrasse, som begge er to forholdsvis korte og eksplosive stigninger, hvor man har mulighed for at sætte det helt store angreb ind. Schmalzgruebstrasse-stigningen kommer indenfor de sidste 10 kilometer af rundstrækningen, hvor man derfor godt kan forudsige, at det afgørende angreb måske vil blive sat ind på denne specifikke stigning for at vinde løbet. 

Hver omgang af rundstrækningen byder på 409 højdemeter og hele løbet byder på i alt 4470 højdemeter, som svarer til en kongeetape i bjergene til et løb som Tour de France.

VM cykling optakt

Danmark i Cykling VM 2024

Danmark har med sin store kærlighed for cykling ligeledes store og stolte traditioner til VM i cykling, med flere tidligere medaljevinder som Matti Breschel, Bo Hamburger og Leif Mortensen. I nyere tid har dansk cykling været inde i en “golden era”, som næppe er set bedre, og har nok overgået storhedstiden fra 1990’erne med blandt andre Bjarne Riis og Rolf Sørensen som stjernerne dengang. 

Tilbage i 2019 kom en relativ ukendt rytter dengang i form af Mads Pedersen til start i VM-løbet. Han tog fusen på alle både i ind- og udland ved at vinde løbet i Storbritannien, og blive den første og stadigvæk eneste mandlige professionelle rytter, der har vundet VM i landevejsløb. Om dette vil gentage sig i år, vil kun tiden vise. 


Den udtaget landsholdstrup til VM i Cykling 2024 

Landstræner Anders Lund har udtaget følgende 8 ryttere til dette års linjeløb og Enkeltstart:  

Linjeløb: 

  • Mattias Skjelmose, Lidl-Trek
  • Mads Pedersen, Lidl-Trek
  • Michael Valgren, EF Education-Easypost
  • Magnus Cort, Uno-X Mobility
  • Jakob Fuglsang, Israel-Premier Tech
  • Andreas Kron, Lotto Dstny
  • Frederik Wandahl, Red Bull-BORA-hansgrohe
  • Mikkel Honoré, EF Education-Easypost

Enkeltstarten: 

  • Kasper Asgreen, Soudal – Quick-Step
  • Mikkel Norsgaard Bjerg, UAE Team Emirates

Holdets profiler 

Ved dette års VM har landstræner Anders Lund udpeget den unge 23-årig Mattias Skjelmose som dette års kaptajn for holdet. Mattias Skjelmose kommer næsten direkte fra Vuelta a España, hvor det blev til en flot 5-plads i det samlede løbet, og hvor han vandt ungdomstrøjen som den bedst placerede ryttere under 25 år i løbet. Med hans unge alder har han allerede vist sig frem i det hele stort løb, som også inkluderer etapesejr i både Paris-Nice samt en samlet sejr sidste år i Schweiz Rundt.

Af nøgleryttere kan man heller ikke komme udenom hverken Mads Pedersen eller den rutinerede Jakob Fuglsang. Grundet løbets rute i år kommer Mads Pedersen næppe til at gentage succesen fra 2019, da det simpelthen bliver for stejlt for ham, og hans rolle i år bliver mere som hjælperytter. Den 39-årig Jakob Fuglsang har i de sidste mange år underholdt danskerne med sin cykelfærdigheder, hvor især hans sejr i Liège – Bastogne – Liège i 2019 står som et klart moment for mange danske cykelentusiaster. Med dette års terræn er han lidt af en joker for holdet, da han nok skal være en hjælperytter for Mattias Skjelmose på de hårde stigninger, men man ved aldrig om denne taktik ændres, hvis han rammer et godt udbrud, der betyder, at han kan kører sine egne chancer. 


Holdets styrke og svagheder 

Til dette års VM kommer det danske hold med en god blanding af rutine og ungdommelighed, der kan vise sig at være den perfekte balance til at lave et godt resultat, der kan ende med medalje. De kommer med en sulten og formstærk kaptajn, der kan tage fusen på de største stjerner, hvis der begynder at gå taktik i den for deres side af hen imod afslutningen af løbet. 

Til selve enkeltstarten viste Kasper Asgreen at han er blandt de 10 bedste til enkeltstart i Europa, da han blev nr. 8 til det europæiske mesterskab i enkeltstartsdisiplinen. Dette resultat er der fine muligheder for at han kan gentage med hans rutine.  

Værd at bemærke er, at truppen er uden stjernen Jonas Vingegaard, som har meldt afbud, selvom ruten i år passer ham ekstra godt med de mange stigninger og højdemeter. For med Tadej Pogačar som den helt store favorit til løbet, mangler Danmark en med noget ekstra x-factor, der kan slå den slovenske stjerne, som Jonas Vingegaard flere gange har vist. Derfor bliver det spændende at se, om Mattias Skjelmose har det der skal til, for at følge med de helt store drenge, når de folder sig ud. 

Med enkeltstarten er det en mangel at de to danske ryttere, der stiller til start, er at de nok ikke har farten til at slå den store favorit i form af Remco Evenepoel, som bare er et niveau over de fleste på denne disciplin. 


Forventninger til medaljer

I både linjeløbet og især enkeltstarten er Danmark ikke blandt favoritterne til at vinde guldmedaljen eller de to medaljer. Holdet har meldt ud, at de går efter medalje i linjeløbet, da man tror på Mattias Skjelmose som en darkhorse til at nå en top 3 placering. 

I enkeltstarten skal man nok nærmere håbe for en top 10 placering, da der i denne disciplin er store specialister med, som er meget svære at slå, og de danske ryttere skal køre deres livs enkeltstart for at være med helt fremme, til at kunne stå med en medalje til sidst. 


Hvordan Dækkes Eventet 

VM i Cykling 2024 vil blive dækket bredt på tv og af alle de store danske medier. Man kan se løbene på flere forskellige tv-kanaler og streaming-platforme. Her er nogle af de vigtigste steder at følge med, hvis du vil se VM Cykling.

  • TV2 Sport / TV2 Play

Kanalen TV2 Sport kommer til at sende hele løbet, samt på TV2’s streaming-platform TV2 Play, hvor der både er optakt og nedtakt af løbene, så du kan få det hele med. 

  • DR 

DR kommer ikke til at sende løbene på deres kanaler, men kommer til at dække det tæt, samt kommer til at dække løbene gennem radioen. 

  • Eurosport / Discovery+

Discovery kommer ligeledes til at sende løbene på deres streaming-platform, som også kan ses på Eurosport kanalen hos denne udbyder. 


Ofte Stillede Spørgsmål om VM Cykling

Hvordan kvalificerer ryttere sig?

Rytterne bliver udtaget af deres respektive landstrænere, som vurdere det udfra deres præsentationer i løbet af året på World Touren og gennem de nationale mesterskaber. 

Hvordan kan fans deltage eller følge med?

Fans kan følge med enten ved at se det live på tv, via streaming eller ved at møde op på årets rute i Schweiz, hvor der er flere muligheder for at skaffe billetter til løbet. 

Hvem viser VM i cykling? 

Ved dette års løb kan du blandt andet se det på TV2 Play eller Discovery+, og der vil også være opdateringer på diverse sportnyhedssider og store danske medier