VM Cykling rute profil ANNE-CHRISTINE POUJOULAT AFP

VM Cykling 2024 Rute Profil

VM i cykling 2024 bliver en spektakulær begivenhed, hvor de bedste ryttere i verden samles for at konkurrere om den berygtede regnbuetrøje. Cykelsportens verdenselite vil kæmpe på en udfordrende rute, der ikke blot tester deres kondition og færdigheder, men også deres strategiske tænkning. I denne artikel vil vi gennemgå VM cykling 2024 rute profil og dens vigtige aspekter, så du er helt opdateret og klar til at følge med i et af årets største cykelbegivenheder. 


Introduktion til VM Cykling 2024 og rute

Verdensmesterskaberne i cykling 2024 er kendt for hvert år at lave en af de mest udfordrende og spændende ruter, der tester rytternes evner til det yderste. VM cykling 2024 rute bliver ingen undtagelse. Denne gang vil løbet byde på en række teknisk krævende stigninger og flade segmenter, som vil holde både tilskuere og deltagere på kanten af deres sæder.

Med flere tusinde fans, både ude på ruten og bag de mange tv-skærme, vil 2024-udgaven kunne blive en begivenhed, der vil blive husket i mange år frem. Det, der gør årets rute unik, er ikke kun de drilske stigninger og forskellige passagerer, som rytterne kommer forbi, men også at ruteprofilen tester deres alsidighed. For denne rute kan passe til både de rene bjergryttere, men også til dem man kalder punchers, som er gode på de korte og eksplosive stigninger.   


Oversigt over VM cykling 2024 Rute 

2024-udgaven kommer i mange forskellige udgaver. VM i cykling rute er delt op i både herre og kvinder, samt eliten, U23 og junioere. Nedenunder kan du hvornår hver disciplin stiller til start, samt hvilken distance de hver især skal ud på. 

DatoEventDistanceStarttidspunkt
Søndag den 22. sep.Enkeltstart: Kvinder (elite)29,9 km11.50
Søndag den 22. sep.Enkeltstart: Herrer (elite)46,1 km14.35
Mandag den 23. sep.Enkeltstart: Herrer (junior)24,9 km09.05
Mandag den 23. sep.Enkeltstart: Herrer (U23)29,9 km14.35
Tirsdag den 24. sep.Enkeltstart: Kvinder (junior)18,8 km08.20
Onsdag den 25. sep.Mixed relay (elite)53,6 km13.50
Torsdag den 26. sep.Linjeløb: Kvinder (junior)73,6 km09.50
Torsdag den 26. sep.Linjeløb: Herrer (junior)127,2 km14.05
Fredag den 27. sep.Linjeløb: Herrer (U23)173,6 km12.35
Lørdag den 28. sep.Linjeløb: Kvinder (elite)154,1 km12.35
Søndag den 29. sep.Linjeløb: Herrer (elite)273,9 km10.10

I denne artikel vil vi dykke ned i etapeprofilen til linjeløbet på herrernes side, som har en distance på hele 273,9 kilometer. 

VM Cykling Rute

Starten på dette løb finder sted i Winterthur, hvor rytterne indleder med en rundstrækning, der allerede fra begyndelsen byder på en mindre stigning. Kort tid efter passerer de igen startområdet og møder hurtigt den første større udfordring, som er en intens stigning til Kyburg. Denne stigning er blot 1,2 kilometer lang, men med en gennemsnitlig stigningsprocent på hele 12%, bliver dette en tidlig test af rytternes klatreevner.

Ruten fortsætter derefter gennem byerne Illnau, Volketswil og Maur, inden den 4,6 kilometer stigning op ad Binz venter. Binz har en gennemsnitlig stigning på 4,5% og kræver en god balance mellem styrke og udholdenhed. Efter denne udfordring møder rytterne en kortere stigning, efterfulgt af en hurtig nedkørsel, der leder dem mod de smukke søer i finale byen Zürich. Når rytterne når Zürichs centrum efter at have kørt 90 kilometer, skal de herefter køre en krævende rundstrækning hele syv gange, som indeholder flere markante udfordringer.

På hver omgang skal rytterne bestige Zürichbergstrasse, en stigning der starter brat med en hældning på 8,6% og når en maksimal stigningsprocent på hele 15,9% tæt på toppen. Denne stigning vil sandsynligvis blive et nøglepunkt i løbet. De to øvrige stigninger på rundstrækningen er Witkonerstrasse og Schmalzgruebstrasse, begge korte og eksplosive stigninger, som giver rytterne mulighed for at lancere kraftige angreb. Schmalzgruebstrasse-stigningen ligger inden for de sidste 10 kilometer af omgangen, hvilket gør den til et oplagt sted for afgørende angreb, der kan sikre en rytter sejren.

Hver omgang på rundstrækningen byder på 409 højdemeter, og når løbet er gennemført, vil rytterne have tilbagelagt i alt 4470 højdemeter. En udfordring rent højdemæssigt, der minder om en kongeetape i bjergene i Tour de France.


Start og Slutpunkt

Årets VM cykling 2024 rute starter i byen Winterthur, og herreløbet er sat til at starte søndag d.29 september klokken 10.10. Derefter er der finaleby i Zurich, hvor det forventes at rytterne er i mål omkring 17.30, men dette kan ikke vides, alt udfra hvordan vejret og andre forhold kan påvirke dette tidspunkt. 


Vigtige momenter i løbet 

De mange stigninger ved dette års løb gør at mulighederne er mange for, hvornår der kan ske vigtige momenter i løbet. Den især stejle Schmalzgruebstrasse-stigning kort før mål på sidste omgang, vil højest sandsynlig blive et moment for en puncher til at slippe væk fra de andre konkurrenter. 

Mens de ryttere, som er mere underdogs, og skal angribe tidligt i løbet, er de nødt til at angribe tidligere på en af de syv rundstrækninger. Dette kunne for eksempel være Zürichbergstrasse-stigningen, som ligger længere fra mål, og som for en bjergrytter kunne være det rette moment at slippe væk fra. 


Historisk perspektiv og Tidligere ruter 

Sammenlignet med et tidligere VM som 2019, har ruten for 2024 nogle markante forskelle. VM 2019 cykling rute beskrivelse var præget af en anderledes kupering af bakker, hvor stigningerne ikke var så eksplosive, og hvor det britiske vejr med store mængder regn spillede en kæmpe rolle for løbet. Den lange længde havde begge ruter til fælles, mens udgaven i 2024 indeholder længere og mere krævende stigninger, som gør en type som Mads Pedersen får det svært ved at sidde med helt fremme i år. 

Selve udviklingen af VM-ruten har ændret sig til at være mere kuperet og have længere distancer, der tester rytternes tekniske evner og udholdenhed. Derudover betyder dette at VM i cykling rute har en fordel for de ryttere, der kan lide disse kuperede forhold, hvor især dette ikke kommer de tunge sprintere til gode. 


Betydning af Ruten for Konkurrencen

VM cykling 2024 rute vil spille en afgørende for, hvordan løbet kommer til at udvikle sig. Med både udfordrende stigninger og tekniske nedkørsler bliver rytternes taktiske evner både individuelt og som hold utrolig vigtig i år. 

En anden interessant faktor kommer til at blive det schweiziske vejr, da dette altid spiller en stor rolle for løbets udvikling ligesom det skete i 2019. Hvis der er sidevind eller regn på ruten, kan dette have en stor indflydelse på taktikken for holdene, samt er der visse ryttere, som vil se det som en fordel eller ulempe, da nogle ryttere har det godt eller dårligt med at cykle i regnen. 

De ryttere som formår at kombinere styrken, teknikken og taktikken med deres hold, vil uden tvivl have de bedste chancer for at kæmpe med om sejren. 


Ofte Stillede Spørgsmål om Ruten Til VM i Cykling

Hvordan vælger man de bedste steder at se VM Cykling 

De bedste steder at se VM i cykling kan nemt vælges, hvis man ønsker at se løbet med danske kommentatorer. Hos både TV2 Play og Discovery+ kan man se hele løbet med både optakt og nedtakt med danske kommentatorer.

Hvilke udfordringer tilbyder 2024 ruten for cyklisterne? 

2024-ruten byder på en blanding af flere eksplosive stigninger, som rytterne skal bestige flere gange undervejs. Derudover er dette års rute hele 273,9 kilometer lang, som betyder at rytternes udholdenhed bliver udfordret til det yderste. 

Hvordan kan man følge ruten online? 

VM i Cykling 2024 vil blive dække bredt på både tv, online platforme og i de store danske medier. Desuden vil du undervejs på visse sider, kunne følge med i live tracking, så man kan følge med i rytternes positioner i real tid.