VM i landevejscykling 2022: Optakt
I weekenden skal der køres VM i linjeløb for herrer og kvinder i australske Wollongong. Danmark stiller naturligvis med et par stærke hold, som forhåbentlig kommer til at være med i kampen om medaljerne.
Herrernes VM i linjeløb 2022
Herrernes VM i linjeløb anno 2022 strækker sig over 266,9 kilometer. Efter omkring 33 kilometer starter den 8,7 kilometer lange Mount Keira. Den stiger med 5 procent i snit, der kommer dog et stykke undervejs med 15 procent.
Den ligger så tidligt i løbet, at der ikke vil ske det store blandt favoritterne. Det kan dog blive et godt afsæt for et udbrud.
Derefter tager rytterne hul på rundstrækningen i Wollongong, som skal køres 12 gange. Den indeholder den kortere men skrappe Mount Pleasant med 7,7 procent i snit og en sektion på 14. De 12 omgange er hver á 17,7 kilometer.
Favoritterne til VM i linjeløb 2022
Det bliver en rute med 4.000 højdemeter, det er ikke en sag for de rendyrkede sprintere. Favoritterne er da også folk, som er stærke i kuperet terræn og samtidig besidder en god spurt.
Ser man LeoVegas’ odds på vinder af VM i cykling, så er det netop også denne type ryttere, som er placeret i toppen.
Spil op til 1.000 kroner og få et live free bet af samme værdi op til 1.000 kroner. Min. 18 år. Regler og vilkår gælder. Spil ansvarligt. Selvudelukkelse via ROFUS. Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på Stopspillet. Kun nye spillere. Min. indbetaling og indsats 100 kr. Min. odds 1,8. Bonus gælder 60 dage. Indbetalinger foretaget gennem Skrill eller Neteller, PaySafeCard berettiger ikke til bonussen. Matched freebet kan kun bruges til live spil fra mobilen.
Wout van Aert
Det er svært at finde en VM-rute, hvor belgiske Wout van Aert ikke vil være blandt favoritterne. Den 28-årige Jumbo-Visma-profil viste under sommerens Tour de France, at han kan gøre sig alle typer terræn.
Derfor ligner også manden, der skal slås i år. Linjeløbet er van Aerts store mål, hvilket hans afbud til enkeltstarten også vidner om.
Van Aert har tre verdensmesterskaber i cykelcross på cv’er. Det er dog ikke lykkes i hans hidtil to VM’er på landevejen. Her er det blevet til tre sølvmedaljer – to i enkeltstart og en i linjeløbet.
Van Aert går dog ind til dette løb i god form og med et stærkt hold bag sig. Han har som optakt kørt WorldTour-løbene BEMER Cyclassics, Bretagne Classic samt de to canadiske WorldTour-løb. Her blev det til en sejr, to andenpladser samt en fjerdeplads.
Det stærke belgiske hold har foruden van Aert også den nykårede Vuelta-vinder Remco Evenepoel, som de kan spille ud. Derudover er der også folk som Yves Lampaert, Jasper Stuyven og Quinten Hermans.
Tadej Pogacar
Slovenske Tadej Pogacar er ligesom van Aert er fremragende allrounder. Det har han vist ved flere lejligheder – senest i Grand Prix Cyclist de Montréal. Her slog han netop van Aert i en spurt fra en reduceret gruppe.
Det var Pogacars første store resultat siden Touren, hvor han måtte se sig slået af Vingegaard. Trods den skuffelse viste Pogacar dog også her prøver på sin store alsidighed, da han flere gange blandede sig i spurterne. Hver gang han og Vingegaard kom sammen til stregen var Pogacar også klart hurtigst.
Pogacar er som nævnt bestemt ikke langsom. Det kan dog være et problem for ham, at de sidste kilometer er flade, hvilket passer konkurrenter som van Aert og van der Poel en tand bedre.
Slovenien stiller med et ganske slagkraftigt hold, selvom de desværre mangler Primoz Roglic og Matej Mohoric. Folk som Jan Tratnik, Jan Polanc og Domen Novak er dog også stærke hjælpere for Pogacar.
Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel mangler ligesom rivalen van Aert et verdensmesterskab på landevejen på cv’et. Også han må være tilfreds med denne australske rute.
Van der Poel har trods sejren i Flandern Rundt og etapesejr i Giroen har en sæson på jævne. Hans Tour de France endte med at blive en skuffelse, da han var en skygge af sig selv og udgik halvvejs i løbet. Senest var han dog stærkt kørende i Grand Prix de Wallonie, da han slog Biniam Girmay, Gonzalo Serrano og Dylan Teuns i finalen.
Hvis van der Poel kommer med de forreste til stregen, så bliver han farlig. Hollænderen plejer at være god i spurter fra små grupper. Her har han ofte fået ram på van Aert, mens han har det sværere i regulære massespurter.
Holland stiller som altid med et stærkt hold. Dette tæller blandt andre Dylan van Baarle, Bauke Mollema, Wout Poels og Taco van der Hoorn.
Julian Alaphilippe
Vi skal naturligvis også runde de sidste to års verdensmester. I år er der dog betydeligt lavere forventninger til den franske darling Julian Alaphilippe.
Alaphilippe har haft en skadesplaget sæson, hvor en etapesejr i Baskerlandet indtil nu er højdepunktet. Han så ud til at være på vej tilbage, men det fik et styrt i Vueltaen spoleret. VM bliver hans første løb siden da.
Man kan dog ikke helt afskrive en mand, der har vundet VM to sæsoner på stribe. Skulle Alaphilippe ikke have benene til at køre med om sejren, så har Frankrig heldigvis folk, som står i kø til at tage over.
Det gælder folk som Benoît Cosnefroy, Valentin Madouas, Quentin Pacher og Christophe Laporte.
Michael Matthews
Det bedste bud på en hjemmebanesejr er Michael Matthews. Matthews vandt guld for U23, sidst der var VM i Australien tilbage i 2010. Siden da har han vundet sølv og bronze i henholdsvis 2015 og 2017.
Matthews har haft en pæn sæson med sejren på Tourens 14. etape som højdepunktet. Hans andenplads i endagsløbet i Québec vidner om, at han formen er på plads. Her slog han vel at mærke van Aert og Girmay i feltets spurt.
Ruten er perfekt for Matthews og australierne vil uden tvivl forsøge at skabe et hårdt løb. Det bør ikke være noget problem med folk som Ben O’Connor, Jai Hindley, Luke Plapp og Nick Schultz.
Biniam Girmay
Biniam Girmay har været en af årets store profiler. Eritreeren vandt i foråret Gent-Wevelgem og en etapesejr i Giroen. Det kunne meget vel være blevet til mere i Italien, havde det ikke været for den champagneprop, som han fik i øjet.
Grimay har ikke vundet siden da, men formen fejler intet. Han blev 6’er i Bretagne Classic, 3’er i Québec og senest nummer to i Grand Prix de Wallonie.
Grimay er ligesom de ovennævnte ryttere god på stigningerne og lynhurtig opad. Eritrea stiller desuden med et ganske pænt hold, som foruden Girmay også indkluderer velkendte navne som: Merhawi Kudus, Natnael Tesfatsion og Amanuel Ghebreigzabhier.
Mulighederne for en dansk sejr
Danmark må af forskellige årsager se bort fra store stjerner som Jonas Vingegaard, Mads Pedersen, Kasper Asgreen og Søren Kragh Andersen.
Det til trods er det dog stadig et slagkraftigt mandskab, som landstræner Anders Lund kan stille. Det består af: Magnus Cort, Mattias Skjelmose, Mikkel Honoré, Alexander Kamp, Michael Mørkøv, Jakob Fuglsang, Mikkel Bjerg og Anthon Charmig.
Det er lidt sikkert, hvorledes det ser ud med formen for Cort og Fuglsang efter Touren. Det ligger dog fast, at Skjelmose og Honoré begge er godt kørende.
Skjelmose har netop taget sine første professionelle sejre i Luxembourg Rundt. Her blev det til en etapesejr samt en samlet sejr.
Mikkel Honoré led under Touren, men han er kommet godt igen. Senest er det blevet til en sjette og en 11. plads i de to canadiske endagsløb.
De kan være gode bud på en rute som denne. Den passer også Alexander Kamp ganske godt. Alt skal dog flaske sig, hvis vi skal have dansk medalje.
Outsiderne til VM i cykling 2022
Der er naturligvis en stribe nationer foruden de ovennævnte, der også vil gøre sig gældende. England stiller med et stærkt hold anført af Ethan Hayter. Hayter så ud til at have kurs om en medalje ved VM i enkeltstart, men det satte et problem med kæden en stopper for. England har også stærke Fred Wright på holdet.
Italien er også altid en faktor ved VM. De kommer med Matteo Trentin, der netop har vundet en etape samt pointtrøjen i Luxembourg Rundt. Derudover er der også folk som Alberto Bettiol og Andrea Bagioli.
USA kommer med et par gode kort i form af Neilson Powless og dette års vinder af PostNord Danmark Rundt, Magnus Sheffield. Schweiz har også et stærkt hold Stefan Küng og Mauro Schmid som de største profiler. Peter Sagan skal med sine tre verdensmesterskaber også nævnes. Han har dog haft en svær sæson og udgik senest af begge de canadiske WorldTour-løb.
Kvindernes VM i linjeløb 2022
Kvindernes løb er på samme rute som herrernes. Længden er dog vanen tro kortere – 164,3 kilometer. Det skyldes, at de “kun” forcerer rundstrækningen seks gange.
Holland har vundet fire af de sidste fem VM-linjeløb for kvinder. Eneste undtagelse var sidste år, hvor italienske Elisa Balsamo vandt foran Marianne Vos. Vi skal tilbage til 2014 for at finde seneste gang, hvor vi ikke havde en hollænder blandt de to første. I den periode har de to gange vundet guld og sølv samme år.
Derfor er det heller ikke overraskende, at hollænderne igen i år er storfavoritter. Det gælder Marianne Vos, Annemiek Van Vleuten og Demi Vollering. Van Vleuten er dog et spørgsmålstegn, da hun styrtede under onsdagens mixed relay.
Hvis en nation skal drille Holland, så kan det meget vel blive Italien. De har to af sæsonens store profiler i form af Silvia Persico og Elisa Longo Borghini.
Danmark også gode muligheder for en medalje med Cecilie Uttrup Ludwig. Hun har allerede haft en glimrende sæson med etapesejr i Tour de France Femmes og en etapesejr samt samlet sejr i Tour of Scandinavia.
Derudover bør man også holde øje med Grace Brown, Liane Lippert, Kasia Niewiadoma, Alexandra Manly og Kristen Faulkner.
VM i linjeløb på TV
Som de øvrige linjeløb vises herrernes samt kvindernes løb på TV2 Sport og TV2 Play. Kvindernes løb kører om lørdagen klokken 4.15 dansk tid, mens herrernes løb starter natten til søndag klokken 02.10 dansk tid.
Kommentarer