Vuelta a España 2022: Optakt til årets sidste Grand Tour
Det er tid til årets sidste Grand Tour – Vuelta a España 2022. Den slovenske superstjerne Primož Roglič går efter sin fjerde sejr på stribe. Skaderne, som han pådrog sig i Touren, gør dog, at der usikkerhed omkring hans form. Derudover står der også en stribe klasseryttere klar til at udfordre ham
Fire på stribe for Roglič?
Sidste år meldte Primož Roglič sig ind i klubben af ryttere, som har vundet tre Vueltaer på stribe. Det er en eksklusiv ære, som han kun deler med Tony Rominger og Roberto Herras.
Nu kan han med en fjerde sejr på stribe tangere Herras’ rekord for flest Vuelta-sejre. Det ville uden tvivl være et flot plaster på såret for Roglič efter endnu et skuffende Tour de France.
Her var Roglič på forhånd udset til at være delt kaptajn med Vingegaard. Det blev dog reelt aldrig tilfældet efter et slemt styrt på 5. etape til Arenberg.
Roglic fik kæmpet sig videre til og med 14. etape og var undervejs en yderst vigtig mand for Vingegaard.
Roglič ved dog om nogen, hvordan man bearbejder skuffelse. I 2020 vandt han Vueltaen efter at have tabt Touren på næstsidste etape til Tadej Pogačar. Sidste år måtte han som bekendt også udgå på grund af et styrt.
Roglič’ styrker og svagheder
Primož Roglič er en af vor tids absolut bedste etapeløbsryttere. Det behøver man ikke kigge længe på hans palmarès for at indse.
Den 32-årige slovener har vundet ti etapeløb på WorldTour-niveau. I år har han vundet Paris-Nice og Critérium du Dauphiné.
Roglič enorme succes i etapeløb skyldes blandt andet, at han er blandt verdens bedste til enkeltstart. Derudover er han ikke bare en god bjergrytter men også bare en god allrounder.
Roglič besidder blandt andet en god spurt, hvilket er vigtig i jagten på bonussekunder. I 2020 vandt Roglič med 24 sekunder ned til Richard Carapaz. Her tog Roglic undervejs 48 bonussekunder mod Carapaz’ 16.
Derudover kan Roglič og se frem til god støtte fra Jumbo-Visma-holdet. Dette består blandt andet af Sepp Kuss, Rohan Dennis, Sam Oomen og veteranen Robert Gesink.
Roglič eneste svaghed er naturligvis, at hans optakt til løbet har været alt andet end ideel. Hvis konkurrenterne ser svaghedstegn på de første etaper, så vil de stikke kniven ind.
Richard Carapaz
Richard Carapaz var som nævnt snublende tæt på at vinde Vuelta a España for to år siden. Dengang fik en kombination af bonussekunder og en hjælpende hånd fra Carapaz’ tidligere arbejdsgiver, Movistar, dog reddet Roglič.
Nu forsøger Carapaz sig så igen i sin sidste Grand Tour for INEOS Grenadiers. Ecuadorianeren skifter hold efter sæson, men destinationen er endnu ikke meldt ud.
Carapaz kørte også klassement i året Giro d’Italia, hvor han blev nummer to 1.18 bag Jai Hindley. Carapaz vandt Giroen tilbage i 2019 og er da også en glimrende Grand Tour-rytter. Han er faktisk sluttet på podiet i fire de sidste fem Grand Tours, som han har gennemført.
I dette års Vuelta vil han særligt se frem mod 15. etape, hvor vi skal helt op i 2500 meters højde til Sierra Nevada.
Det er dog ikke helt til at vide, hvor han står formmæssigt. Senest blev Carapaz en beskeden nummer 22 i Polen Rundt, hvor han dog kørte for Ethan Hayter.
Hvis Carapaz for engangs skyld ikke rammer formen i en Grand Tour, så har INEOS, dog rigeligt med folk klar til at tage over.
Et overflødighedshorn af stjerner
INEOS Grenadiers stiller til at start med løbets stærkeste hold. Ser man på holdet, så kan seks af de otte ryttere køre et fornuftigt klassementet. Her tænker vi foruden Carapaz på: Pavel Sivakov, Tao Geoghegan Hart, Carlos Rodríguez, Ethan Hayter og Luke Plapp.
Franske Pavel Sivakov og Ethan Hayter går ind til løbet med samlede sejre i henholdsvis Vuelta a Burgos og Polen Rundt i bagagen.
Derudover er der også den spanske mester i linjeløb – 21-årige Carlos Rodríguez, som er et megatalent. Han er også flyvende med en femteplads i Clásica San Sebastian og en fjerdeplads fra Burgos.
Som om det ikke var nok råder man også over Tao Geoghegan Hart, som vandt Giroen i 2020. Der er også den talentfulde australier Luke Plapp, der allerede har vist sig flot frem i sin første hele sæson på WorldTouren.
Hindley med en double?
Vi har også dette års vinder af Giro d’Italia til start. Mange havde regnet med, at Hindleys andenplads fra Giroen i 2020 skulle vise sig at blive en enlig svale.
Det viste sig dog på ingen måde at være tilfældet. Den 26-årige australier overgik nemlig den præstation ved i år at vinde den italiensk Grand Tour.
Triumfen kom i hus på 20. etape, da han flåede førertrøjen af Richard Carapaz. Her kørte Hindley ecuadorianeren ca. halvanden minut bagud.
Nu forsøger Hindley sig så med en Grand Tour-double. Det har kun Alberto Contador (2008) og Chris Froome (2017) præsteret i dette årtusinde.
Formen lader da også til at være på plads. Jai Hindley kørte senest en godkendt samlet syvendeplads hjem i Vuelta a Burgos.
Hans problem kan meget vel blive, at holdet ikke har samme styrke som flere af konkurrenternes. Hans vigtigste folk i bjergene bliver Sergio Higuita og Wilco Kelderman. Emanuel Buchmann skulle også have deltaget, men han måtte trække sig på grund af sygdom.
Revanche til Yates
Vinderen fra 2018, Simon Yates, skal naturligvis også nævnes. Yates var også blandt forhåndsfavoritterne i dette års Giro. Det endte trods to etapesejre med at blive en skuffelse for briten, som på 17. etape måtte trække sig med en knæskade, som tidligt i løbet havde kostet klassementet.
Yates er dog tilbage i storform. Han har vundet det spanske endagsløb Prueba Villafranca samt etapeløbet Vuelta a Castilla y Leon samt kørt en sjetteplads hjem i Clasica San Sebastian.
Hvis han kan holde sig fri af skader, så er han bestemt et godt vinderbud. Det skyldes blandt andet, at han disse dage kører en glimrende enkeltstart.
Yates’ største problem kan ende med at blive holdet. Han har Lucas Hamilton til at hjælpe sig i bjergene. Derudover er det svært at se, hvem fra BikeExchange, der skal sidde hos ham i finalerne.
Evenepoels Grand Tour-gennembrud?
Remco Evenepoel giver sig i kast med karrierens anden Grand Tour. De startede godt i Giroen sidste år, men efter ti etaper begyndte Evenepoel at tabe terræn. Det skal retfærdigvis nævnes, at løbet var hans første siden det voldsomme styrt i Lombardiet Rundt året før.
Efterfølgende har Evenepoel dog vundet cykelløb på samlebånd. I år tog han karrierens hidtil største sejr i Liège-Bastogne-Liège. Senest vandt han Clasica San Sebastian for anden gang i karrieren.
Denne Vuelta bør ligge godt til Remco Evenepoel. Der er nemlig ikke mange voldsomt stejle stigninger. Derudover bør Quick-Step køre et godt holdløb, mens Evenepoel selv vil være blandt favoritterne på den individuelle enkeltstart.
Quick-Step har for en gangs skyld ladet sprinterne blevet hjemme. Julian Alaphilippe er tilbage, mens stærke folk som Fausto Masnada, Ilan Van Wilder og Rémi Cavagna er klar til at hjælpe Remco til tops.
Almeidas chance
Det var meningen, at Tadej Pogačar skulle have kørt Vueltaen som kaptajn på UAE Team Emirates. Det var benene dog ikke til ovenpå et hårdt Tour de France. Det giver João Almeida muligheden for at lave et stort resultat.
Den nu 24-årige portugiser bragede ind på Grand Tour-scenen i 2020. Her kørte han hele 15. dage i Giroens førertrøje og sluttede på en fjerdeplads.
I dette års Giro lignede han længe et godt bud på en vinder. Det fik sygdom dog sat en stopper for, da han måtte udgå efter 17. etape.
Almeida er i fremragende form. Han blev senest nummer to Vuelta a Burgos og vandt løbets afsluttende kongeetape.
Derudover har han også et fremragende hold i ryggen. Det tæller blandt andet det 19-årige spanske megatalent Juan Ayuso, Brandon McNulty, Marc Soler og Jan Polanc.
Almeida kører desuden en fremragende enkeltstart. De evner bruger han også, hvis han skulle blive sat på stigningerne. Her er han fremragende til at køre sig egen rytme og pace sig tilbage til fronten.
Hvis man skal pege på en svaghed hos Almeida, så er det uden tvivl hans manglende evner på nedkørslerne. Heldigvis for ham slutter stort set alle af Vueltaens bjergetaper dog på toppen af stigningerne.
En spansk vinder
Vi skal tilbage til 2014 for at finde den seneste spanske vinder af Vuelta a España. Det var Alberto Contador. Det har været tæt på siden – senest ved Enric Mas, som sidste år blev nummer to. Han sluttede dog fire minutter og 42 sekunder efter Primož Roglič.
Mas havde et skuffende Tour de France. Det spillede aldrig rigtigt for ham, og han endte med at måtte trække sig på grund af sygdom. Vueltaen er hans første løb siden.
Hvis Mas kan genfinde sit gamle niveau, så kan han bestemt lege med i toppen af klassementet.
Movistar har foruden Mas også legendariske Alejandro Valverde med, som er i færd med sin sidste sæson. Hans mål bliver dog etapesejre, mens Mas kan fokusere på klassementet.
Et andet lokalt bud er Mikel Landa. Han kørte en flot tredjeplads hjem i dette års Giro. Der skal dog andre boller på suppen i forhold til Vuelta a Burgos, hvor han blev nummer 44. Hvis han rammer formen, så har han et stærkt hold i ryggen.
Vuelta a España 2022: Outsiderne
Vi har naturligvis også et bredt felt af outsidere til start. Det er blandt andre en formstærk Miguel Ángel López, som senest nummer tre i Vuelta a Burgos. López er dog mildt sagt ustabil over tre uger.
AG2R Citroën Team har Ben O’Connor med som kaptajn. Hans Tour de France blev spoleret af styrt og nu vil han have revanche i Spanien. Franskmændene kommer med et stærkt hold til at støtte deres australske kaptajn.
Vi vil også nævne 22-årige Thymen Arensman, som en rytter der kan få sit helt store gennembrud. Han har imponeret hele året – heriblandt i Giroen, hvor han var flyvende i sidste uge. Senest blev han nummer to i Polen Rundt, hvor han vandt løbets enkeltstart. Han meldes allerede så godt som skiftet til INEOS.
Det bliver også spændende at følge EF Education-EasyPost. De stiller til start med et par solide kort i form af Rigoberto Urán, Mark Padun samt Esteban Chaves og Hugh Carthy som begge tidligere er blevet nummer tre i løbet.
Sidst men ikke mindst har vi også nogle tidligere vindere, som også skal nævnes. Der er Vincenzo Nibali, der ligesom Valverde er i færd med sin sidste sæson. Chris Froome stiller også til start i forsøget på at genfinde noget af sit gamle niveau.
Sæt dit Vuelta-hold hos Zweeler
Skulle man have lyst til at prøve sin Vuelta-vinen af, så har man muligheden med Zweelers Vuelta-fantasy-spil. Deres spil er åbent for registrering frem til 20. august kl. 13.32. Det er altså muligt at registrere sig frem til starten på 2. etape.
Zweelers spil hedder “Vuelta a España (15+5).” Her har man til opgave at sammensætte et hold bestående af 15 startere og fem udskiftere. Det handler om at score så mange point som muligt. Det gør rytterne ved slutte i top 20 på løbets etaper.
Skulle man være så uheldig, at en af ens ryttere udgår, bliver han erstattet med den første af ens fem udskiftere. Udgår rytteren inden etapen, vil hans erstatning kunne score point allerede på den etape. Hvis rytteren udgår under etapen, kan hans erstatning først lave point på næste etape.
Det koster 74,39 kroner at deltage i Zweelers Tour de France (15+5)-spil. Her spiller kan sætte op til 50 hold. Der er i skrivende stund en samlet en præmiepulje på 185.000 kroner på højkant. Der vil både være præmier for det samlede klassement samt de individuelle etaper. Derudover er der også €500 euro til spillets dårligste hold.
Det koster €10 (74,38 kr.) at deltage. Hver spiller kan sætte op til 50 hold. Den samlede præmiepulje er på €20.000. Disse vil blive fordelt på det samlede klassement og endda også spillets dårligste hold.
Vuelta a España 2022: Danskerne
Vi har tre danskere til start i Vuelta a España 2022. De er alle tre debutanter i Vueltaen. Den mest prominente af disse er Mads Pedersen.
Mads Pedersen har allerede haft en glimrende sæson. Kronen på værket var naturligvis hans sejr på 13. etape af Tour de France.
Nu går han efter flere etapesejre i Vueltaen. Trek – Segafredo vil som altid gøre deres for at støtte deres danske stjerne. Pointtrøjen kunne også være et mål for Pedersen.
Mathias Norsgaard får Grand Tour-debut for Movistar, hvor han får æren af at være en del Valverde sidste Vuelta.
Norsgaard er dansk mester i enkeltstart og har derfor naturligvis sat et stort kryds ud for 10. etape.
Julias Johansen får også Grand Tour-debut. Han kommer formentlig til at hjælpe Wantys belgiske sprinter Gerben Thijssen samt bjergrytterne Jan Hirt, Louis Meintjes og Domenico Pozzovivo.
Vuelta a España 2022 i TV
Vueltaen vises af TV2 og Discovery. Discovery sender på Eurosport 1, mens etaperne kan streames med Discovery+ og Eurosport Player. TV2 sender etaperne på TV2 Sport og streamer dem på TV2 Play.
Kommentarer