champions league regler THOMAS COEX AFP

Champions League: Nye Regler & Format for 2024/2025

2024/25-udgaven af ​​UEFA Champions League vil følge et nyt format med nye Champions League regler. Vi forklarer, hvad der vil ændre sig, hvad der vil forblive det samme, hvad det betyder for fans, hvordan det påvirker UEFA’s andre klubkonkurrencer. og hvordan formatet er sat op.

Oversigt over ændringer i Champions League-reglerne

  • •Fra næste sæson vil 36 klubber deltage i Champions League, og de vil alle være i én stor ligatabel. Det gamle (nuværende) format havde 32 klubber opdelt i otte grupper af fire hold.
  • •I stedet for den manuelle lodtrækning, der tidligere blev brugt, vil UEFA nu anvende en hybrid lodtrækning. Hvert af de 36 hold vil stadig blive trukket manuelt, idet de arbejder gennem de fire såpotter fra top til bund. Udvælgelsen af modstandere vil dog foregå digitalt, hvilket kun tager sekunder pr. hold.
  • •Teknologien, som UEFA bruger, vil følge visse principper, såsom at holde hold fra det samme land adskilt indtil slutspillet i knockout-fasen og ikke sikre mere end to modstandere fra ét land i ligafasen.
  • De 36 hold bliver opdelt i fire puljer á ni. Pot 1 vil have titelindehaverne af UCL og de otte klubber med de bedste koefficienter. Det betyder, at mestrene i de bedste hjemmelige ligaer og UEL-titelholderne ikke længere vil blive prioriteret til Pot 1. Potter 2 til 4 er valgt efter klubkoefficient.
  • •Hver klub vil blive trukket til at spille mod to hold fra hver pulje – et hjemme- og et ude. Så i modsætning til det nuværende format vil en klub i Pot 1 spille en kamp mod to andre klubber fra Pot 1. Det vil sige at man får otte forskellige modstandere.
  • Klubber fra samme liga vil som hovedregel ikke blive udtrukket mod hinanden. Men ligaer med fire eller flere klubber spille en kamp mod et andet hold fra samme land.
  • •De otte bedste direkte til ottendedelsfinalen. Pladserne ni til 24 går ind i et playoff for at finde de andre otte pladser i ottendedelsfinalen. Positionerne 25 til 36 er elimineret fra Europa fodbold. Der er ingen “landebeskyttelse” i nogen af ​​knockout-runderne, så for eksempel kunne danske klubber eller premier league hold rende ind i hinanden.
  • •I modsætning til tidligere sæsoner er der ikke noget nedrykningen af hold fra Champions League til Europa League eller conference league. Når du er elimineret, er din europæiske sæson slut.
  • •Der vil kun være én knockout-runde lodtrækning for ottendedelsfinalen og fremefter, med hold seedet baseret på deres endelige position i ligaen og ingen landebeskyttelse. Det betyder, at det er vigtigt, hvor du slutter i tabellen; jo højere du er, jo mere fordelagtig knockout-rute vil du have – i hvert fald på papiret.

Udvidelse af Champions League-konkurrencen

Flere spil er lig med flere penge, og de største klubber tager altid en større del af udsendelsesindtægterne. Topholdene ønsker også at spille mere meningsfulde kampe mod deres hovedrivaler, hvilket dette burde skabe på et tidligere tidspunkt af Champions League.


Det nye Champions League-format

I det nuværende ​​Champions League format er der 32 hold i gruppespillet, fordelt på otte grupper med hver fire klubber. Derfra går de to bedste gruppebeslutninger videre til en 16-holds single-eliminerings knockout-brackout for at afgøre en vinder.

Fra og med august 2024 vil den europæiske turnering indeholde et helt nyt format designet til at få flere højprofilerede kampe i spil for at erstatte de få meningsløse kampe, nogle hold spiller i slutningen af ​​gruppespillet.

I det nye schweiziske model-format vil alle 36 gruppefase-deltagere (nu kaldet “ligafasen”)blive organiseret i en stor tabel. Holdene skal spille otte kampe mod andre hold af varierende sværhedsgrad og samle de traditionelle tre point for en sejr og et point for uafgjort.

Kampene afgøres ved lodtrækning, hvor de 36 deltagere i ligaen er organiseret i fire puljer med hver ni klubber, hvor hver klub spiller kampe mod to andre hold fra hver pulje. Ved afslutningen af ​​de otte runder kvalificerer de otte bedste hold i tabellen sig direkte til ottendedelsfinalen, mens klubber i positionerne 9-24 vil blive trukket ind i en to-benet playoff-runde.


Champions League lodtrækning & Kampe

Kontroversielt vil det ske via computer, fordi UEFA har fundet ud af, at en manuel lodtrækning vil tage op til fire timer at gennemføre og kræve op til 900 bolde. Et hold vil blive trukket manuelt fra Pot 1 i en traditionel lodtrækning, og en computer vil afgøre de otte modstandere.

UEFA vil skabe fire puljer af ni hold. Champions League titelholderne vil være i Pot 1, med alle andre potter fyldt i henhold til den femårige klubkoefficient.

Hvert hold vil spille mod to hold fra hver pulje (et hjemme, et ude) for at skabe en otte kampe med nogenlunde samme styrke.

Flere “store kampe” skabes ved, at holdene i de øverste puljer trækkes mod hinanden, hvilket ikke var muligt under det nuværende system.

For eksempel ville holdene i Pot 1 trække to andre klubber fra Pot 1, 2, 3 og 4. Hold fra samme forening kan stadig ikke spille mod hinanden i gruppespillet — bortset fra ligaer med 4+ hold, der kunne spille mod en. andet hold fra deres land, hvis lodtrækningen sætter dem sammen.

Champions League gruppe eksempel

Sådan ville seedingpotterne se ud, baseret på et Champions League-indtag på 36 hold ved brug af det nye system og de hold, der ville have kvalificeret sig i sæsonen 2023-24.

Gruppe 1: Manchester City, Bayern Munich, Liverpool, Real Madrid, Paris Saint-Germain, Manchester United, Barcelona, Internazionale, Sevilla

Gruppe 2: Borussia Dortmund, Atletico Madrid, RB Leipzig, Benfica, Napoli, FC Porto, Arsenal, Shakhtar Donetsk, FC Salzburg

Gruppe 3: Atalanta, Feyenoord, AC Milan, Braga, PSV Eindhoven, Lazio, Red Star Belgrade, FC Copenhagen, Young Boys

Gruppe 4: Real Sociedad, Marseille, Galatasaray, Celtic, Molde, Newcastle United, Union Berlin, Antwerp, Lens


Tiebreakers og rangordningssystemer

Da hold kun spiller mod hinanden én gang, bruges head to head/indbyrdes kampe ikke.

De første “tiebreakers” vil være målforskel og scorede mål, og derefter vil det være det samlede antal point, der er opnået af de lige klubbers modstandere. Så tilføj tallet for alle otte og få en total: det højeste tal rangeres først.

Dette skaber i det væsentlige en sværhedsgrad for de hold, som de uafgjorte klubber har spillet. Det vil først blive anvendt i slutningen af ​​ligafasen.


Championsleague 2024/25 kampe

Champions League-gruppespillet løber fra september til januar – og forlænger det for første gang efter jul.

  • Kampdag 1: Sept. 17-19
  • Kampdag 2: okt. 1-2
  • Kampdag 3: okt. 22-23
  • Kampdag 4: nov. 5-6
  • Kampdag 5: nov. 26-27
  • Spilledag 6: dec. 10-11
  • Kampdag 7: Jan. 21-22
  • Kampdag 8: Jan. 29 (alle 18 spil spillet samtidigt)
  • Knockout-runde: feb. 11-12 / 18-19
  • 16. runde: 4.-5. marts / 11.-12
  • Kvartfinaler: 8.-9. april / 15.-16
  • Semifinaler: 29.-30. april / 6.-7. maj
  • Finale: 31. maj 

Justeringer af spillerberettigelse og udskiftninger

Op til fem af de udskiftere, der er anført på hvert holds kampskema, kan deltage i kampen. Derudover kan en sjette udskifter, der er opført på kampskemaet, deltage i knockout-kampe udelukkende i forlænget spilletid. 

En spiller, der er blevet udskiftet, må ikke deltage yderligere i kampen. Hvert hold må maksimalt bruge tre stop i spillet til at foretage udskiftninger (et ekstra stop i forlænget spilletid kan bruges). Udskiftninger foretaget før kampens start, i pausen, mellem slutningen af ​​normal spilletid og forlænget spilletid, og ved pausen i forlænget spilletid reducerer ikke antallet af spilstop, der kan bruges.


Økonomiske og kommercielle overvejelser

UEFA mener, at disse ændringer vil medføre tre fordele for fans:

  • •Flere hold vil konkurrere i Europa
  • •Der vil være en større konkurrencebalance i konkurrencerne
  • •Hver kamp tæller indtil den sidste kampdag

Ændringerne ses også som et skridt til at modvirke den europæiske “Superliga-bevægelse”, som blev givet en domstolsgodkendelse sidste år.

Denne blev mødt med udbredt modstand fra forskellige grupper af fans, spillere, ledere og fodboldklubber, samt UEFA, FIFA og nogle nationale regeringer. Primært fordi den ville bestå af højtplacerede hold fra udvalgte europæiske lande, som ville være permanente deltagere i et semi-lukket ligaformat.

Penge er selvfølgelig en anden åbenlys grund til det nye Champions League. Champions League i Europa har i de sidste 32 år fremvist fodbold af højeste kvalitet i. Det lod UEFA styre milliarder af euros i præmiepenge til klubber, der betaler de højeste transfergebyrer og lønninger.

Alligevel blev indflydelsesrige embedsmænd hos European Club Association (ECA) trætte af gruppespillet og mente, at det var for gentagne og manglede drama. De ønskede flere kampe mod stærkere modstandere, som ville blive mere værdsat af tv-selskaber, seere og nye fans verden over.


Europa League & Conference League får også ændringer

Det er bestemt ikke kun Champions League, som får et andet look, da det samme gør sig gældende for Europa League & Conference League.

De to europæiske fodboldligaer udvides også til 36 klubber, og Europa League får det samme format som Champions League 2024 – altså med otte forskellige modstandere og derefter muligt deltagelse i knockout-fase.


Langsigtede konsekvenser og fremtidsforudsigelser

Det nye format åbner bestemt op for flere muligheder. Planer om at der skulle spilles 10 runder i Champions League har før været på bordet, og det kan sagtens komme i 2027 eller 2030.
Med afskaffelsen af gruppespillet og at de to samme klubber mødes ude/hjemme giver også et kreative råderum.

Her kunne man indføre en 9. spillerunde i 2027, der spilles på neutrale baner og dermed åbner for kampe andre steder i verden, hvis ellers UEFA og klubberne kan blive enig med om den model.

En final, måske semifinaler, til eksempelvis USA eller Saudi-Arabien kunne også komme på tale og være med til at eksponerer champions league formatet yderligere og skabe endnu mere økonomi i den store fodbold turnering.


Forudsigelser for sæsonen 2024/2025

Det er svært at spå noget om noget der er nyt. Umiddelbart ser de nye Champions League regler og format spændende ud. 

Champions League gruppespillet var ved at blive et problem, hvor spørgsmålet om ubalance trængte ind i de sidste 16, men det skyldtes ekstrem økonomisk ulighed, ikke formatet. De rigeste 15 kvalificerede sig næsten altid, med måske en eller to overraskelser. 

Nu får vi istedet har vi denne “superliga”, der kommer på samme tid, så mange mindre velhavende klubber bliver sat ind i Europa Conference League.

Det ser meget ud til, at de store klubber fik, hvad de ønskede, på en meget fordelagtig måde: flere kampe mod hinanden, og en større sandsynlighed for konstant at kvalificere sig. 


Konklusion

Allerede nu er der mange der ikke er store fans af det nye Champions league format. Førhen var det magisk at se UEFA Champions League lodtrækningen, nu er det en computer der skal gøre det. Mindre store klubber som ikke klarede sig videre, havde de altid Europa League at falde tilbage på, men nu er der ingen Europa League billet til disse hold.

Det originale format var godt nok til at få hundredvis af millioner af børn til at blive forelsket i spillet gennem årene. Mange siger at det nye format kun handler om flere penge til det korrupte UEFA og at det kun er et spørgsmål om tid før hold fra USA og Saudi-Arabien spiller med i Champions League.

Det positive er at vi får mange store kampe og slipper for halvkedelige gruppekampe. Under alle omstændigheder, så ser vi frem til til sæsonen 2024/2025 når det nye Champions League format begynder.


Ofte stillede spørgsmål om Champions League

Hvad er de største ændringer i UEFA Champions League i 2024/2025?

Største ændring er at 36 klubber deltage i Champions League i én stor ligatabel. Det gamle format havde 32 klubber opdelt i otte grupper af fire hold.

Hvordan fungerer det nye “Swiss Model”-format?

Den schweiziske model vil indeholde en enkelt ligatabel, hvor hold møder forskellige modstandere på hver kampdag. Efter ligafasen går de otte bedste hold automatisk videre til knockout-fasen, mens de næste 16 hold kæmper går videre til en playoff-runde. 

Hvad er European Performance Spots, og hvordan bestemmes de?

For første gang kan to hold kvalificerer sig via European Performance Spots (EPS). Disse pladser tildeles et hold fra hvert af de to lande, der klarede sig bedst i den foregående sæsons UEFA-konkurrencer.

Hvordan vil det nye lodtrækningssystem påvirke hold?

Et nyt “hybridkoncept” skal erstatte den gammeldags metode, der udelukkende var baseret på at plukke kugler fra skåle. Hvert hold vil blive trukket ud i hånden, før softwaren udvælger deres otte modstandere. Det gode er at ingen klub kan spille mod et andet hold fra deres egen hjemlige liga eller spille mere end to kampe mod hold fra et bestemt land.

Hvad er konsekvenserne af de nye regler for mindre klubber?

En store konsekvens for mange klubber er at de kan vinke farvel til Europa League. Alle klubber der ryger ud af det nye Champions League format skal ikke spille mere europæisk fodbold mere i sæsonen.