Louis Saha interview PAUL ELLIS AFP

Eksklusivt interview med Louis Saha

I et åbenhjertigt interview med TVsportGuide deler den tidligere Manchester United-angriber Louis Saha sine tanker om Rasmus Højlunds potentiale på Old Trafford, Ruud van Nistelrooys indflydelse og de udfordringer, som nuværende og fremtidige United-spillere står overfor.

Louis Saha er en tidligere fransk fodboldspiller, bedst kendt for sin tid som angriber for Manchester United og det franske landshold. Født den 8. august 1978 i Paris, begyndte han sin professionelle karriere i Metz, før han skiftede til Fulham i Premier League. Saha kom til Manchester United i 2004 og spillede der indtil 2008, hvor han var en vigtig del af holdet og vandt flere titler, herunder Premier League og Champions League. Trods en karriere, der til tider blev hæmmet af skader, var Saha kendt for sin hurtighed, teknik og målnæse.


TVsporten: Hvordan vil du beskrive Rasmus Højlund i Manchester United indtil videre?

Louis Saha: “Rasmus Højlund var god nok i sin første sæson, men der var også meget frustration, fordi han ikke fik mange boldberøringer og ikke var i stand til at skabe sine egne chancer. På grund af det har han brug for kreatører omkring sig, ellers vil han kæmpe igen. Han skal finde lidt flair for at skabe sine egne chancer og læse spillet bedre inde i feltet.
Ruud van Nistelrooy var en af de bedste i sådanne situationer; han kunne læse Ryan Giggs’ og Cristiano Ronaldos løb og enten være åben for afleveringen eller tage sig af returen.
Han havde altid det ene sekunds fordel over forsvarsspilleren, selvom han var tæt på dem. Det er her, Højlund skal forbedre sig, og den bedste træner i verden til at lære ham det er Van Nistelrooy selv. Der er områder, han skal forbedre, og det vigtigste er at være mindre forudsigelig.”


TVsporten: Kan vi se en meget anderledes Rasmus Højlund takket være Ruud van Nistelrooy?

Louis Saha: “Rasmus Højlund kan forbedre sig markant under vejledning af Ruud van Nistelrooy, men han vil stadig have sin egen stil, som ikke helt vil nå Ruuds niveau. Ruud kunne distrahere fire forsvarsspillere alene, fordi de alle vidste, at han var den farligste spiller på banen. Selv da kunne han distrahere dem og finde plads i feltet, det var fantastisk.
Jeg tror ikke, at Rasmus har det i sig. Han har andre færdigheder. Han er lidt mere en traditionel nummer ni, hvor han kan lide kontakten med forsvarsspilleren, hvilket Ruud forsøgte at undgå.
For Højlund handler det ikke om at genopfinde sig selv, men om at konsolidere det, han har, og være i stand til at bryde linjerne, så midtbanespillerne kan skabe chancer for ham. Bruno Fernandes er meget mobil, men har ikke skabt så mange en-mod-en chancer for Højlund, som man kunne ønske sig. United har sandsynligvis brug for en Mason Mount i form for at kunne skabe flere chancer.”


TVsporten: Kunne Rasmus Højlund nogensinde konkurrere med Erling Haaland?

Louis Saha: “Ud fra hvad jeg har set, kunne Rasmus Højlund ikke konkurrere med Haaland, men jeg håber virkelig, at jeg tager fejl. Han ser ikke ud til at have det samme niveau af fysik eller den mentale fordel, som Haaland har over andre spillere.
Inde eller uden for feltet gør Haaland det meget svært for forsvarsspillerne, fordi han hele tiden er fysisk, men også hurtig. Forsvarsspillerne ønsker heller ikke at udfordre ham i luften.
Haaland er altid helt oppe på skulderne og venter på afleveringen, og det er den slags ting, der vil give dig 20+ mål i Premier League. Højlund har ikke det samme færdighedssæt.”


TVsporten: Har Victor Lindelöf stadig en fremtid i Manchester United?

Louis Saha: “Manchester United er blevet ramt af så mange skader i forsvaret, og det har haft en enorm indflydelse, fordi det er der, konsistensen og selvtilliden kommer fra, at sætte den standard i forsvaret.
I den tid har jeg altid været fan af Victor Lindelöf. Han er konsistent og pålidelig, når han spiller, og han klager aldrig, når han ikke spiller. Han elsker klubben og forsøger altid at gå på banen med et smil.
Jeg elsker disse typer spillere, og vi tænker måske altid, at han kan gøre mere eller præstere bedre, men jeg synes, han har været virkelig pålidelig.
Det minder mig om, da vi havde spillere som John O’Shea og Wes Brown, som var topspillere og ikke altid garanterede startere, fordi vi havde Gabriel Heinze og Mikael Silvestre, men stadig var legender og bidrog så meget i den æra.
Victor Lindelöf er præcis, hvad en hold-spiller skal være: klar til at spille, men uden at skabe nogen uro, når han er på bænken.
Leny Yoro er nu skadet, så han vil konkurrere om en plads med Johnny Evans og Harry Maguire, og han får en chance. Det er positivt for Erik ten Hag, fordi skader vil ske, der skal være en sund konkurrence, og Lindelöf kan være stolt af sin tid i United, hvis han ender med at forlade klubben. Han giver altid 110% og giver aldrig op.”


TVsporten: Har Christian Eriksen stadig en fremtid i Manchester United?

Louis Saha: “Det er svært med Christian Eriksen, fordi jeg altid har været en stor fan af ham, men når man ikke har den selvtillid eller de ben, man plejede at have, er det meget svært.
Den kvalitet, han plejede at have, ville skabe en fordel for angribere, men han overvejer tingene mere end normalt, så den ene sekunds fordel er der ikke længere. Da han var yngre, var han lidt mere modig og pålidelig, han har ikke helt den samme hurtighed eller aggression længere, så det er svært at finde et flow i sit spil. Hvad United har savnet, er en måde at skabe chancer for Marcus Rashford eller Alejandro Garnacho, klubben har brug for en speciel sæson fra Bruno Fernandes eller endda Mason Mount.”


TVsporten: Kunne Ole Gunnar Solskjær vende tilbage som manager i Premier League?

Louis Saha: “Ole Gunnar Solskjær bør overvejes af Premier League-klubber, fordi han gjorde et fantastisk arbejde med at få fodbolden tilbage til en Manchester United-stil, da han blev chef på Old Trafford. Tingene gik ikke som håbet, fordi balancen mellem karaktererne i truppen ikke var rigtig, og med nogle dårlige signinger ville enhver manager have haft det svært i hans situation.”


TVsporten: Har Erik ten Hag lavet de samme fejl som Ole Gunnar Solskjær?

Louis Saha: “Erik ten Hag har lavet de samme fejl som Ole Gunnar Solskjær, når det kommer til at finde en balance i truppen, men på en anden måde. Han har været for streng over for spillerne, og det har bidt ham, fordi han forsøger at kontrollere dem for meget. Hvis det sker, vil spillerne slå tilbage. Men det er ikke let i Manchester United, selv Sir Alex Ferguson kæmpede med elementer af at have kontrol over truppen. Det er ikke nemt.”


TVsporten: Har Thomas Frank, hvad der kræves for at være manager i Manchester United?

Louis Saha: “Thomas Frank blev kædet sammen med Manchester United, men det er en enorm forandring fra jobbet i Brentford. Vi har set David Moyes forsøge at tage et lignende skridt efter at have imponeret i Everton. Han kæmpede med så mange elementer, der ikke blev løst på det tidspunkt, herunder udviklingen af truppen og filosofien i truppen. Du skal have de rigtige karakterer til, hvordan du vil spille, og selvom jeg synes, Thomas Frank er en god manager, er der aspekter ved at være manager i United, som han ikke har erfaring med. Hvis tingene ikke går godt, får du ikke tid, du kan blive fyret inden for tre måneder. Det er svært at sige, om det kunne ske for Frank.”


TVsporten: Er der respekt for Erik ten Hag i Manchester United?

Louis Saha: “Jeg tror, at Erik ten Hag vandt respekten tilbage efter sin første sæson som chef, FA Cup-sejren var så vigtig for ham. Når det er sagt, er der nogle aspekter af hans kommunikation, som jeg ikke kan lide. Efter han underskrev sin nye kontrakt, talte han om at være den bedste manager derude, og det var den forkerte ting at sige. Jeg ved ikke, hvorfor han skulle sige sådan noget, det er hans stil, og jeg har respekt for, at vi alle er forskellige. Men han bør lade være med det.”


TVsporten: Hvilken position skal Manchester United stadig styrke denne sommer?

Louis Saha: “Manchester United skal hente en ny offensiv midtbanespiller denne sommer, men Jadon Sancho vil føles som en ny signing, hvis han bliver og finder sin form. Måden, han spillede på i Borussia Dortmund, viser, at han stadig kan gøre det, han kunne være den kreative spiller, som Erik ten Hag har brug for. United har også brug for folk med karakter, det mangler de. Nuværende spillere kan have det, men fordi holdet er ubalanceret. Nogle gange, når tingene ikke går deres vej, er de nuværende spillere tilfredse med den situation, de skal være aggressive. United har brug for, at deres store karakterer overgår de spillere, der er tilfredse med ikke at vinde. De har for mange spillere som det.”


TVsporten: Hvad synes du om købet af Joshua Zirkzee?

Louis Saha: “Jeg er glad for købet af Joshua Zirkzee, fordi det vil give Manchester United mere end én mulighed foran – og begge er rigtig gode muligheder. Han er mere komfortabel med at holde på bolden som en større fyr, og det kunne være en meget interessant kombination mellem ham og Rasmus Højlund. De ved endnu ikke, hvordan de skal spille sammen, men de er unge og kan lære. De har potentialet til at være en stor trussel sammen. Mit drømmekøb for Manchester United ville være Jamal Musiala, han ville have benene til at kompensere for angriberne, der løber i dybden, samt kanterne.”


TVsporten: Kunne Højlund og Zirkzee klikke ligesom du og Wayne Rooney gjorde?

Louis Saha: “Jeg håber, Rasmus Højlund og Joshua Zirkzee kan finde sammen i et nyt partnerskab. Da jeg kom til United, var jeg allerede inspireret af Andy Cole og Dwight Yorke. Den ene var en hurtig angriber, og den anden var mere en nummer 10. Med mig og Wayne Rooney sagde han, at han elskede at spille med mig, men han kunne spille sammen med hvem som helst. Han var fantastisk med Carlos Tevez, Ruud van Nistelrooy, han var en utrolig spiller, og han gjorde det nemt at spille sammen med ham. Det vil måske ikke være det samme med Højlund og Zirkzee, fordi ingen af dem er den type nummer 10, de vil have brug for en som Bruno Fernandes for at få det bedste ud af dem.”


TVsporten: Hvad synes du om Manchester Uniteds planer om at forlade Old Trafford?

Louis Saha: “Nogle fans ønsker måske at holde fast i traditionen med at spille på Old Trafford, men man skal se på stadionets tilstand og sammenligne det med andre klubber rundt om i Europa.
Arsenal og Tottenham har gjort det, og se på Real Madrid, deres nye stadion vil tage pusten fra dig. United kan skabe nye minder på det nye stadion, og selvom jeg er glad for at have haft chancen for at spille på Old Trafford, ville nye spillere få chancen for at spille på et stadion med plads til 100.000 tilskuere, og den oplevelse ville være lige så fantastisk. Jeg er sikker på, at hvis de flytter og begynder at vinde Premier League og Champions League, ville ingen klage. Hvis klubben vil begynde at vinde store trofæer igen, har de brug for en frisk start, og det nye stadion ville hjælpe.”


TVsporten: Vil Cristiano Ronaldo en dag vende tilbage til Manchester United?

Louis Saha: “Cristiano Ronaldo har passionen og dedikationen til at vende tilbage til Manchester United en dag, det kunne være som træner eller endda manager. Hans anden periode sluttede ikke, som alle havde håbet, og du kan se, hvorfor det frustrerede ham. Han så ikke den samme sult og ikke den passion fra unge spillere, som han havde været vant til at se. Nu vil han vide, at han skal finde en ny måde at kommunikere på, når han bliver træner, som måske ikke er så hård eller direkte, som det var, da han var i klubben. Han skal nok finde ud af, hvordan man bliver succesfuld og bruge al sin viden til at gøre det. Vi har set Roy Keane gå ind i ledelse og få succes. Cristiano vil forstå, hvad han skal gøre som manager, og jeg ser ingen grund til, at han ikke skulle få succes.”