Alexander Björk interview DAVID CANNON / DAVID CANNON COLLECTION / GETTY IMAGES VIA AFP

Alexander Björk: The Open Eksklusivt Interview med TVsporten

Tvsporten har snakket med den svenske golfspiller Alexander Björk i et eksklusivt interview. Læs hvad han tænker om Ryder Cup, DP Touren, familielivet på touren og hvordan James Milner spiller golf


TVsporten: Du indrømmede i sidste måned, at det var hårdt for dig på PGA Touren. Hvad var det ved at spille på touren, der gjorde det svært for dig sammenlignet med DP Touren?

AB: Det er først og fremmest ret langt væk fra Sverige. Jeg rejste sammen med familien til at begynde med, hvilket var rart, men det var hårdt, fordi vi ikke havde en base, og vi gik fra sted til sted, og det er svært at underholde små børn i det miljø.

Det var hårdt, især i starten, vi fløj hjem og så gik jeg lidt tilbage alene. Det var en tilpasning til en anden kultur og at spille på nye baner. På DP Touren har jeg spillet på flere af banerne mange gange, men på PGA Touren har jeg aldrig spillet nogen af ​​banerne. Jeg var nødt til at forberede mig mere, og jeg var også syg de første par måneder, så jeg kunne ikke rigtig komme i gang på PGA Touren.


TVsporten: Følte du dig bare syg?

AB: Ja, det var bare en normal sygdom. Jeg havde det ikke godt i december, og jeg var bagud med min træning i træningscenteret, og så havde jeg en træningsuge, før jeg spillede en turnering i Californien.

Min første turnering var på Hawaii, og jeg blev syg der, og jeg kunne ikke engang flyve den dag, jeg ville flyve dertil, så jeg var nødt til at udsætte rejsen et par dage. Det var en feber, som jeg ikke kunne slippe af med i tre-fire uger. Jeg følte mig ret svag, og da jeg gik ind i PGA-banerne, der var ret lange, følte jeg, at jeg var bagud hele tiden.


TVsporten: Oplever du, at det at spille på The Open føles tættere på hjemmet for dig med hensyn til betingelserne sammenlignet med de store i USA?

AB: Jeg vil ikke sige, at det nødvendigvis hjælper mig, men det er sjette gang, jeg spiller The Open, så det er lettere at vænne sig til banerne. Jeg har ikke spillet Troon, men mange af Links-banerne spilles ens, men det er lidt af en justering i starten.

Før jeg spillede på DP Touren, havde jeg ikke spillet en masse Links, fordi vi ikke har mange Links-baner i Sverige, men nu syv år efter har jeg spillet en del Links-baner, så jeg føler mig bekendt med det. Det er tættere på hjemmet, men jeg nød PGA Championship, det var en fantastisk turnering. Det er altid sjovt at spille The Open, uanset hvilken bane det er.


TVsporten: Føler du, at du har ændret dig som spiller i løbet af de sidste 12 måneder, når du klarer cuttet ved dette års PGA Championship og sidste års Open?

AB: Jeg vil ikke sige, at jeg har ændret mig så meget. Jeg prøver at slå lidt længere, hvilket jeg har arbejdet på, siden jeg ikke havde det godt i USA. Det føltes som om, jeg skulle lave en masse træningsarbejde og få min krop tilbage i en god form, som jeg har gjort i de sidste fem måneder, så jeg føler mig stærkere i det sidste år, men mit sving er det samme.

Jeg følte, at jeg mistede mit sving lidt tilbage i USA, så jeg prøver at vende tilbage til det, der virkede sidste år.


TVsporten: Spændende tider for golf i hele Skandinavien med folk som dig selv, Højgaard, Aberg, Noren og Hovland?

AB: Ja, det er meget spændende. Der er omkring otte svenskere i The Open i år. Sverige på herresiden begynder at blive rigtig stærk igen. Svenske damespillere har også været rigtig stærke i de sidste fem år, men mændene har ikke haft så mange topplaceringer denne gang.

Ligesom skandinavisk golf er svensk golf bestemt på vej op igen. Danskerne har mange rigtig gode spillere og også Norge med Viktor [Hovland]. Vi gør noget godt, fordi vi ikke har det bedste vejr, men vi gør ting i Skandinavien, der er ret taktiske.

Hvis du er en ung golfspiller i Skandinavien om vinteren, spiller du ikke golf. Du har en tendens til at dyrke andre sportsgrene, som er gode for dig fysisk. Vi forsøger at få det bedste ud af vores golf i øjeblikket, og jeg synes, vi gør det rigtig godt.


TVsporten: Har Noren og Abergs chancer for at vinde guld ved OL?

AB: Absolut! Både Alex [Noren] og Ludvig [Aberg] er fantastiske spillere, og på en given uge kan de helt sikkert vinde. Alex har vundet på den bane før med French Open for seks år siden og også i Ryder Cup der. Ludvig er også i storform, så Sverige har en stor chance for at vinde et guld i golf.


TVsporten: Abergs kollaps i sidste uge ved Scottish Open. Det må svært at miste det i sidste øjeblik?

AB: Jeg vil ikke sige, at det var et kollaps, han havde bare nogle uheldige perioder. Det er nemt at tabe en turnering, hvis du tingene går i den forkerte retning, mens andre spillere slår birdies, og du kan nemt miste momentum og interesse, hvis du føler, at dine chancer er ved at glide væk.

Det var det samme under The Masters, hvor han var med til sidst, men han forsvandt lige så stille ud. Jeg vil stadig helt klart bakke ham op, hvis han er i en lignende position på den sidste dag i The Open.


TVsporten: Er han blandt favoritterne denne weekend?

AB: Ja, absolut. Der er også mange gode golfspillere, der har en stor chance, så det er meget svært at sige, hvem der får en god uge eller ej.


TVsporten: Hvor var du, da Henrik Stenson vandt The Open i 2016?

AB: Jeg husker det rigtig godt. Jeg var hjemme igen, og vi havde klubholdsmesterskaberne i Sverige. Jeg havde en sommer, hvor jeg spillede meget golf, og jeg følte mig træt af at spille golf, og jeg skulle til Challenge Tour ugen efter.

Jeg så slutrunden og duellen mellem Henrik og Phil [Mickelson], og det var sådan en inspiration. Efter at han vandt The Open, gik jeg over for at spille Challenge Tour, og jeg vandt derover, fordi jeg tænkte, at hvis Henrik kan vinde The Open, er der ingen grund til, at jeg ikke kan vinde på Challenge Touren, så det er et godt minde for mig.


TVsporten: Var der et stort fokus på svensk golf i medierne efterfølgende?

AB: Ja, Henrik er den eneste svenske majorvinder, og alle var så glade for Henrik og for endelig at have en majorvinder i Sverige. Han vandt årets atlet i Sverige, og svensk tv viser stadig ‘The Match’, som er den sidste dag af The Open fra 2016.


TVsporten: Ludvig Aberg har sagt, at der skal være en national helligdag i Sverige efter Henriks triumf – er du enig?

AB: Jeg er ikke sikker på dette! Golfspillere er kun en lille del af befolkningen. Det ville være noget ekstra specielt her at holde en national helligdag, men måske en golfferie!


TVsporten: Hvordan er Henrik uden for touren? Er han kommet til dig med nogle råd?

AB: Jeg har ikke brugt meget tid sammen med ham. Væk fra banen laver han mange vittigheder, og han er sjov at være i nærheden af, men vi har ikke talt for meget om golf. Jeg har kun spillet med ham én gang på banen og en ni-hullers træningsrunde, men jeg har ikke brugt meget tid sammen med ham.


TVsporten: Kan han gøre det igen på Royal Troon? Oplevelsen må kunne hjælpe ham igen.

AB: Han kender banen meget godt, han vil komme til banen med en masse gode følelser. Han er en fantastisk spiller, så han har en stor chance for at gå hele vejen igen.


TVsporten: Har nogen sportsstjerner imponeret dig med deres golfspil, især i Sverige? Hvordan ville Zlatan Ibrahimovic klare sig  i golf?

AB: Jeg ved ikke, om Zlatan nogensinde har spillet golf! Selvom han ikke har spillet, tror jeg stadig, at han ville klare sig godt med den reaktionsevne, han har, og hans fysiske egenskaber. Med lidt træning tror jeg, han kunne spille golf på et godt niveau.


TVsporten: Har du haft mulighed for at spille med nogen atleter uden for golf?

AB: Jeg har spillet med et par hockeyspillere i min hjemby i Sverige, som er gode spillere, men med hensyn til andre sportsgrene spillede jeg en Pro-AM med James Milner. Han var god til golf, jeg vil sige, at han er den største sportsmand, jeg har spillet golf med. Han var også super flink.

Også Stephen Warnock, ham og James var begge på ferie i Dubai, og jeg var der og spillede i en turnering, og jeg blev parret med dem. Det er virkelig sjovt at spille med atleter, fordi vi alle har meget til fælles, og vi stiller spørgsmål til hinanden, og det er et afslappet miljø.


TVsporten: Hvordan ser du den næste Ryder Cup panorering ud? Hvad kan vi forvente fra Team USA?

AB: Jeg tror, ​​at Europa har en stor chance for at forsvare deres titel. Team USA er altid stærk, men jeg vil favorisere Europa for at forsvare deres titel.


TVsporten: Keagan Bradley var et overraskende valg for Team USA. Hvad synes du om det, og burde Tiger have taget chancen?

AB: Der var en stor debat om, at han skulle have været på holdet sidste år. Jeg ved ikke meget om, hvordan Ryder Cup fungerer i forhold til at vælge kaptajner. Jeg er ikke sikker på, hvilke muligheder de havde, men Keagan er klart klar til at spille lidt mindre og indtage positionen. Jeg kender ham ikke godt, men jeg har spillet med ham, og han er en flink fyr, så jeg er sikker på, at han vil klare sig godt for Team USA.


TVsporten: Tiger Woods afviste chancen for at være anfører for Team USA, men han ville være åben for at gøre det i 2027. Det ville være et kæmpe løft for Team USA at have ham som deres kaptajn?

AB: Tiger er den bedste spiller, vi har haft, så det ville bestemt være enormt for Team USA, hvis han var deres kaptajn for Ryder Cup 2027. Med sin krop tror jeg, det ville have været en kamp for ham at være deres kaptajn til næste år, fordi du stadig skal spille en masse golf rundt om i verden, og han er der ikke endnu. Luke Donald var i stand til at spille med alle spillerne og rejse, så jeg tror, ​​at Tiger bare vil fokusere på sit spil.


TVsporten: Hvad er dine tanker om LIV?

AB: Jeg er ret neutral over for LIV. Det er enhver spillers valg at bestemme, hvor de vil spille, så jeg føler ikke noget særligt ved, at en spiller vil flytte dertil. Det er et valg, de har truffet.


TVsporten: Har der været nogen fjendskab mellem LIV og PGA Tour blandt spillere?

AB: Jeg har ikke set nogen gnidninger mellem spillerne. Du vælger selv, hvor du spiller. Jeg tror ikke mere eller mindre på nogen spiller, der vælger at tage dertil. Nogle gange er der friktion mellem visse spillere, men jeg tror ikke, det har meget med LIV at gøre.


TVsporten: Viktor Hovland afviser LIV. Hvad er dine tanker?

AB: Kun han kan udtale sig om dette. Jeg har ikke meget at sige om dette. Hvis han har truffet den beslutning, så mene han, at det er det rigtige at gøre.


TVsporten: Rory McIlroys caddie er blevet kritiseret for hans US Open-kollaps. Hvad synes du om dette?

AB: Hans caddie får en masse kritik, som han ikke fortjener. Hvis man ser på Rorys scorings- og turneringspositioner og placeringer i løbet af de sidste par år, er han altid oppe i top tre. Jeg forstår ikke, hvorfor folk synes, hans caddie gør et dårligt stykke arbejde, jeg synes, han gør et godt stykke arbejde.

Det er nemt at sige, at caddien tog den forkerte beslutning for Rory bagefter. Hvis Rory føler sig gladere over at have sin ven ved tasken, så skal han have sin ven ved tasken.


TVsporten: Kan du se ham hoppe tilbage i The Open? Har han lagt sine personlige problemer bag sig?

AB: Jeg kan helt sikkert se ham hoppe tilbage på Royal Troon. Det er en ny mulighed for ham. Jeg spillede en front ni på banen i morges, og for alle, der slår langt, vil der være masser af birdie-muligheder, så han har en stor chance.


TVsporten: Hvor svært er det at føre et normalt familieliv, når du er professionel golfspiller? Har du sympati for Rory med dette?

AB: Det er ikke let at få børn, mens du rejser rundt i verden. Det er det samme for mange af spillerne på touren. Til tider er det svært at være væk fra dem. Det er den mest udfordrende del for de spillere, der har børn på turen, fordi du gerne vil være sammen med dem på samme tid. Nogle gange fungerer det godt, nogle gange er det hårdere.